Economie

FNV: Half miljard voor koopkracht

AMSTERDAM - De FNV zal donderdag tijdens het voorjaaroverleg met de regering sterk inzetten op maatregelen die de koopkracht van de burger verbeteren. Dat kost een half miljard euro. De vakcentrale voelt zich gesteund door een onderzoek waaruit blijkt dat een op de vier huishoudens in Nederland in januari in besteedbaar inkomen inleverde.

Redactie economie
7 March 2006 09:47Gewijzigd op 14 November 2020 03:32

Dat heeft FNV-voorzitter Agnes Jongerius maandag bekendgemaakt. Ze wil een hogere zorgstoeslag voor alleenstaanden, steun voor relatief zwaar getroffen groepen als vutters, ambtenaren en gepensioneerden, extra middelen voor de minima en een structurele verlaging van de sociale premies. „De overschotten in het WW-fonds lopen dit jaar verder op tot een bedrag van 8 miljard,” aldus Jongerius. „Dat geld moet terug naar de burgers.” Ze verwacht dat ook de werkgevers haar zullen steunen omdat de loonkosten dalen als de premies afnemen.Het repareren van de koopkracht kost volgens de FNV ongeveer een half miljard euro. Dit bedrag komt bovenop de al eerder in verband met de zorgstelselwijziging overeengekomen stroppenpot van 200 miljoen euro.

De vakcentrale maakte maandag de uitkomsten bekend van een in opdracht van de FNV gehouden onderzoek. De FNV erkent dat bijna de helft van de Nederlanders (49 procent) er in het nieuwe jaar op vooruit is gegaan, maar wijst er vooral op dat 44 procent het besteedbare inkomen zag slinken. „Wanneer er rekening wordt gehouden met de nominale ziektekostenpremie -gecorrigeerd voor eventuele zorgtoeslag- daalde bij 53 procent van de Nederlanders het besteedbare inkomen”, aldus de vakcentrale. Huishoudens met een inkomen onder de 23.000 euro blijken er relatief vaker op vooruit te gaan, terwijl huishoudens met een bruto jaarinkomen vanaf 34.000 euro er juist vaker op achteruit gingen.

Volgens Jongerius is de belofte van het kabinet dat de meeste mensen er niet in koopkracht op achteruit zouden gaan, niet uitgekomen. „Evenmin is voldaan aan de voorwaarde dat de invoering van het nieuwe zorgstelsel de meeste mensen niets extra zou kosten.”

Desgevraagd geeft ze wel toe dat in de uitkomsten geen rekening is gehouden met het verdwijnen van het gebruikersdeel van de onroerendezaakbelasting en specifieke maatregelen als een compensatie-uitkering voor ambtenaren aan het eind van het jaar. Ze verwacht niet dat dit de koopkrachtplaatjes ingrijpend zal beïnvloeden. „Gemeenten verhogen vaak andere belastingen, de minima hadden al ontheffing voor het gebruikersdeel van de ozb en de compensatie-uitkering geldt niet in alle gevallen.”

De FNV-voorzitter ziet weinig positiefs in de boodschap van premier Balkenende, die zondag zei dat de zorgtoeslag deze zomer niet omlaag gaat. Deze toezegging „leidt er slechts toe dat de gaten niet nog groter worden”, meent ze. „Hij ziet af van een voorgenomen verslechtering. Het kabinet moet echt met meer over de brug komen.”

In een reactie zegt een woordvoerster van het ministerie van Sociale Zaken dat de vakcentrale in de berekeningen een aantal koopkrachtmaatregelen van het kabinet niet meerekent, zoals verhoging van de kinderkorting, meer financiële steun voor kinderopvang, de ozb-verlaging en extra tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten. Ook heeft de FNV volgens haar geen rekening gehouden met loonstijgingen door cao-afspraken.

Wat betreft de kosten voor sociale verzekeringen en overschotten in WW-fondsen, wijst de zegsvrouw erop dat minister De Geus (Sociale Zaken) nog onderzoek doet of en hoe premies lager kunnen worden vastgesteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer