Steeds meer geslaagden bij rijexamen
De slaagkans voor het rijexamen is het afgelopen jaar toegenomen. Met 1 procentpunt tot 47,9. Volgens het CBR is dat te danken aan de nieuwe Rijopleiding in Stappen (RIS).
„De naam zegt het eigenlijk al”, aldus het CBR. „Bij de Rijopleiding in Stappen leert de deelnemer in stappen. Hij gaat steeds een stap verder, als hij de vorige stap voldoende beheerst. In totaal doorloopt hij 39 scripts, verdeeld over vier modules. Iedere module wordt afgesloten met een toets.Module 1 behandelt de thema’s voertuigbediening en voertuigbeheersing. Nummer 2 stelt de beheersing van eenvoudige verkeersmanoeuvres en -situaties aan de orde. Module 3 behandelt complexe voertuigbediening en -beheersing, waarna een tussentijdse toets volgt. Daarbij kan de kandidaat vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen van het praktijkexamen. Dit geldt trouwens niet voor motorexamens. In module 4 volgen dan complexe verkeersmanoeuvres en -situaties. En dan volgt het praktijkexamen.”
Veiliger
De RIS is opgezet omdat beginnende bestuurders veel te vaak bij verkeersongelukken betrokken zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat de onervaren chauffeur, na het volgen van de nieuwe opleiding, veiliger het verkeer in gaat.
In de RIS krijgt de automobilist in spe een eigen lesboek met daarin een leerlingkaart. Daarop houdt de instructeur de vorderingen bij. Zo kan de deelnemer zelf zien wat hij beheerst, en waaraan hij nog moet werken. En als hij klaar is voor het examen, weet hij dat ook zeker. Het staat zwart op wit. Dat helpt de zenuwen in bedwang te houden.
Ook al heb je meerdere toetsen, de RIS duurt meestal niet langer dan een reguliere opleiding. Soms gaat het door de goede opbouw zelfs sneller. Daar komt bij dat het gemiddelde slagingspercentage van RIS-leerlingen zo’n 20 procent hoger is dan dat van leerlingen die een ’gewone’ rijopleiding hebben gevolgd.
Bijkomend voordeel van de RIS is dat het mogelijk is een circuittraining te volgen bij een verkeersoefencentrum in de buurt. In deze training ervaart de deelnemer hoe het is om te rijden onder ongewone omstandigheden, zoals bij gladheid.
Sneller
Een RIS hoeft niet duurder te zijn dan een traditionele opleiding. De leerling legt weliswaar drie extra toetsen af, maar daar staat tegenover dat het gemiddelde slagingspercentage veel hoger is. Bovendien blijkt dat de deelnemer gemiddeld sneller door de rijopleiding gaat dan bij een traditionele opleiding.
Meer informatie: www.rijopleidinginstappen.nl.