Zonnecelboot en Windvinder afgemeerd aan Hiswakade

Bezoekers van watersporttentoonstelling Hiswa 2006 kunnen een zonnecelboot of minionderzeëer bewonderen, reddingsdemonstraties vanuit een helikopter volgen of aan boord stappen van de simulator van een supersnel jacht. Zelfs trapezehangen boven een catamaran behoort tot de mogelijkheden. Randactiviteiten en innovaties maken de beurs niet alleen voor de botenliefhebber interessant.

Ad Ermstrang
24 February 2006 14:07Gewijzigd op 14 November 2020 03:30

Ad Ermstrang Op dinsdag 28 februari gaat de Hiswa 2006 van start. Honderden nieuwe boten en duizenden watersportartikelen lokken de bezoekers naar de hallen van de Amsterdamse RAI. Staatssecretaris Rutte van Onderwijs opent samen met Glenn Bourke, directeur van de Volvo Ocean Race, de 51e editie van Nederlands grootste watersporttentoonstelling.

De branche is optimistisch gestemd. „Wij zien, voelen, horen en ruiken weer vertrouwen in de economie, bij de watersporters en ook bij de bedrijven die bij ons zijn aangesloten”, zo vertolkt Hiswavoorzitter ir. J. D. Smit de gevoelens van de sector aan de vooravond van de beurs. Signalen, opgevangen bij recente grote buitenlandse watersportbeurzen, zoals Boot Düsseldorf, versterken dit beeld.

De wereld van de jachten is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een heuse industrie, waarin continue innovaties centraal staan. Veel van deze vernieuwingen zijn terug te vinden in de zeven hallen die de Hiswa in de RAI vult. Aan het zeilen is een apart paviljoen gewijd. De wereldwijde zeilraces zijn een bron voor veel innovaties, die in de jaren daarna in de jachtbouw breder worden toegepast. Bezoekers kunnen aan boord van een simulator ervaren hoe het leven aan boord van zo’n snel zeiljacht is.

Reddingsoperaties

In hal 7 (Amstelhal) is in samenwerking met studenten van de TU Delft een kenniseiland ingericht. Deze universiteit levert als enige in Nederland ingenieurs maritieme techniek, die wereldwijd een belangrijke rol vervullen in het beter en comfortabeler maken van boten. Studenten tonen hun kunnen met een zonnecelboot. Deze boot gaat in de zomer meedoen aan een race in Friesland. Ook is er een door menskracht aangedreven mini-onderzeeër te zien. Hbo-studenten tonen er verder het ontwerpproces van radiografisch bestuurde scheepsmodellen.

Op het zogenaamde veiligheidseiland (hal 3) presenteren negen organisaties hun producten en diensten. Bezoekers krijgen demonstraties over veiligheid aan boord en op het water. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) toont hoe zij reddingsoperaties uitvoert vanuit een helikopter. Vlakbij de veiligheidsorganisaties staat de ”Windvinder”, een opmerkelijk vaartuigje dat met behulp van een windmolen tegen de wind in vaart.

In totaal 375 standhouders tonen op de Hiswa hun nieuwe en al bestaande modellen. De RAI staat vol met zeil- en motorjachten, roeiboten, rubberboten, sportboten, kano’s en vele andere aan de watersport verwante zaken. Alle grote zeil- en motorjachten zijn ’afgemeerd’ aan de lange steiger die als een strak lint door de Europahal loopt. In het jachtsegment is de staalsector opvallend aanwezig. Bij de sloepen tonen de verschillende aanbieders ruim vijftig modellen. Europese en wereldprimeurs zijn aangekondigd door Jan van Gent Motorsloepen, Antaris Shipyard en Maat Sloepen. Ook in het segment van de sportboten en grote rubberboten kunnen de bezoekers de nodige nieuwtjes verwachten.
Zelfbouw

Speciale aandacht gaat dit jaar uit naar het thema ”natuurlijk varen”. De organisatie specificeert het met de leus: „ watersport, dicht bij de natuur en gericht op stilte en eenvoud.” Dertien bedrijven bundelen hun krachten in de Amstelhal en tonen karakteristieke zeil- en roeiboten, die in een aantal gevallen voorzien zijn van een (elektrische) hulpmotor. Meerdere van deze bootjes zijn geschikt voor zelfbouw, wat aan de hand van demonstraties duidelijk wordt gemaakt. Ook de afbouw van een 17e-eeuwse sloep is in dit paviljoen te volgen.

Op de openingsdag van de beurs wordt bekendgemaakt wie de Hiswa innovatieprijs en welk vaartuig de titel ”Boot van het Jaar 2006” in de wacht slepen.

Hiswa 2006 heeft plaats van 28 februari tot en met 5 maart in de Amsterdamse RAI. Openingstijden zijn van 10.00 tot 18.00 uur, op donderdag en vrijdag tot 22.00 uur. Toegangsprijzen: volwassenen 15 euro (voorverkoop 13 euro), jongeren tot en met 15 jaar en 65-plussers 10 euro (9 euro), gezinnen 35 euro (32 euro). Meer informatie: www.hiswa.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer