ING boekt kwart meer nettowinst
AMSTERDAM - Bank-verzekeraar ING heeft het afgelopen jaar een nettowinst geboekt van 7,21 miljard euro. Dat is een kwart meer dan in 2004 en hoger dan analisten hadden voorspeld.
In het laatste kwartaal van het voorbije jaar steeg de winst met ruim 30 procent tot 1,84 miljard euro.Dat blijkt uit de jaarcijfers die ING donderdag heeft gepubliceerd. De winstsprong is voornamelijk te danken aan betere prestaties van het bankbedrijf. Daar steeg de nettowinst afgelopen jaar met bijna 64 procent tot 3,94 miljard euro. De verzekeringstak van ING moest een winstdaling met 2,4 procent verwerken, waardoor de winst uitkwam op 3,27 miljard euro.
Bestuursvoorzitter Michel Tilmant zei in een toelichting dat de marktomstandigheden uitdagend blijven, mede door het renteklimaat. Desondanks uitte hij vertrouwen in de groei van ING.
De nettowinst van ING werd afgelopen jaar gestuwd door eenmalige meevallers van per saldo 366 miljoen euro. Dat is veel meer dan in 2004, toen eenmalige posten een plus van 55 miljoen euro opleverden.
De hoge nettowinst is Nederlandse en Belgische vakbonden een doorn in het oog. Terwijl de bank een miljardenwinst boekt, verdwijnen er veel banen. Om die reden traden gisteren in de Amsterdamse RAI de vakbonden gezamenlijk op tegen de bezuinigingsplannen van ING. Boodschap: de bank-verzekeraar verliest zijn sociale gezicht.
In de RAI waren ongeveer 200 kaderleden van de vakbonden aanwezig. Zij richtten hun pijlen vooral op bestuursvoorzitter Michel Tilmant, die sinds zijn aantreden duizenden banen op de tocht heeft gezet.
ING heeft nog niet zo lang geleden onder meer aangekondigd dat hij zijn automatisering onder wil brengen bij andere bedrijven, waardoor bij de bank-verzekeraar duizenden banen in zowel Nederland als België worden geschrapt.
Robert Schuurman, vertegenwoordiger van vakbond De Unie, hekelde vooral de bestuursmentaliteit van Tilmant. „Na zijn komst waait er een andere wind, waarbinnen nieuwe wetten gelden. Werknemers met een goede staat van dienst van wel dertig tot veertig jaar worden als oud vuil buitengezet”, aldus de bestuurder.