Grondvlak
Het is nog steeds onduidelijk of de gereformeerde gemeente van Drachten haar gebouw gaat uitbreiden of tot aankoop van het naastliggend perceel met wijkcentrum overgaat.
De gemeentelijke overheid heeft onlangs goedkeuring gegeven voor een verbouwing, maar aankoop is ook niet uitgesloten. Mogelijk wordt tijdens een ledenvergadering eind deze maand duidelijk wat de leden het liefst willen.Er wordt al lange tijd gesproken over de aankoop van een perceel naast de kerk. Op dat perceel staat nu nog een wijkcentrum. Vanwege de onduidelijkheid zijn er behalve voor de aankoop ook plannen gemaakt voor een uitbreiding van het huidige pand. Volgens scriba Jongsma moet er sowieso iets gebeuren. De kerk is te klein voor de ongeveer 350 leden en doopleden. Bovendien zijn er zo’n veertig meelevenden die geen lid zijn en groeit de gemeente. In de zomermaanden komen er ook heel wat vakantiegangers, zodat er tijdens de kerkdiensten dan zelfs mensen in de hal moeten zitten.
„We hebben vooral behoefte aan vergaderruimte. Er zijn nu zo’n honderd catechisanten, terwijl er maar één ruimte is om te vergaderen. Een aantal van de leden moet een halfuur rijden om bij de kerk te komen. Als er meer vergaderruimte is, kunnen de catechisaties en de bijeenkomsten van de jeugdverenigingen tegelijk worden gehouden.”
Ook de kerkzaal is aan uitbreiding toe. Omdat er al niet veel parkeerruimte is, is vergroten in de lengte of in de breedte moeilijk. De kerkzaal kan slechts iets worden verlengd door aanpassing van de trappenhuizen van de galerij en door het bij de kerkzaal trekken van een deel van de huidige vergaderzaal. Voor uitbreiding van de vergaderzalen wordt vooral gedacht aan een extra verdieping.
Aankoop van het naastgelegen terrein en het gebouw zou de parkeerproblemen oplossen en voldoende vergadercapaciteit opleveren. In dat geval blijft nog wel de noodzaak de kerkzaal uit te breiden ten koste van de huidige vergaderzaal.
Kerkklokken als inbraakalarm
Hervormde gemeente De Voorhof in het Zuid-Hollandse Honselersdijk heeft genoeg van de inbraken in de kerk. De gemeente heeft de kerkklokken aangesloten op het inbraakalarm. „Als er nu een inbreker binnenkomt, gaan meteen de klokken luiden. Dan kan de hele buurt het horen”, vertelt de kerkrentmeester. „We hopen dat dit middel voldoende afschrikt.” De afgelopen tijd is er regelmatig ingebroken in het kerkgebouw. De inbrekers hebben deuren geforceerd en geld en computers gestolen.
Sjouwen met Thorarollen
De joodse groepering Beth Ha’Chidush (”huis van vernieuwing”) wil dat haar synagoge, de Uilenburger sjoel, terugkomt in joodse handen. De gemeente Amsterdam kocht de synagoge vlak na de oorlog op omdat vrijwel alle joden van de Uilenburger sjoel omgekomen waren. Sindsdien verhuurt Amsterdam het godshuis aan een makelaar, die de ruimte weer onderverhuurt voor party’s en cursussen.
Maar nu het joodse leven rondom de Uilenburger volop bloeit, moet de sjoel weer toekomen aan de oorspronkelijke eigenaar, vindt woordvoerder van Beth Ha’Chidush Wanya Kruyer. „Wij moeten nu voor een dagdeel 500 euro per betalen. Dat kunnen we niet opbrengen. Daardoor moeten we voor de sabbatsdienst de Mozes en Aäronkerk huren, terwijl de sjoel om de hoek leegstaat. We sjouwen nu met de Thorarollen onder onze arm naar de kerk.”
Volgens Kruyer liep het tienjarig contract tussen Amsterdam en de makelaar op 1 januari af. „De gemeente Amsterdam heeft het contract stilzwijgend verlengd, terwijl rechtsherstel op elk moment kan plaatsvinden. Er is gewoon een opzegtermijn van maximaal zes maanden.”
De groepering Beth Ha’Chidush bezint zich op verdere acties.
Oud ger. gem. in Ned. Urk
Het kerkgebouw van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Urk wordt uitgebreid. Er wordt een nieuwe vleugel aan de kerk gebouwd om extra zitplaatsen te creëren. De kerkenraad heeft besloten tegelijkertijd met de verbouwing een nieuw verwarmingssysteem aan te leggen. Het is de bedoeling dat de gehele kerk voorzien wordt van vloerverwarming.
Het kerkgebouw van de Urker gemeente, dat dateert uit 1960, wordt te klein voor de 900 leden. De laatste jaren is de gemeente gegroeid. In de nieuwe vleugel zullen 300 zitplaatsen komen, waarvan ruim 100 op een galerij. De scriba verwacht dat de nieuwe vleugel in april in gebruik genomen kan worden. Gedurende de verbouwing kunnen de zondagse kerkdiensten gewoon doorgaan. De nieuwbouw wordt uitgevoerd door aannemersbedrijf Post uit Urk.
Kruispunt Amersfoort-Vathorst
De Kruispuntgemeente in Amersfoort-Vathorst, een samenwerkingsgemeente van de protestantse kerk in Nederland, de Nederlands gereformeerde kerk en de christelijke gereformeerde kerk, heeft een missionair predikant beroepen. Het gaat om ds. P. L. R. van der Spoel, predikant van de hervormde gemeente in Harderwijk (wijkgemeente 4). Het gaat om een predikantsplaats van 70 procent.
Het is de bedoeling om, in samenwerking met de Inwendige Zendingsbond (IZB), een missionaire gemeente te stichten in de nieuwbouwwijk Vathorst in Amersfoort. Een groep van dertig gezinnen, in totaal zo’n tachtig mensen, komt momenteel op zondagen samen in de aula van een school.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.