Kerk & religie

Zorgen om koers GKV

Verontrusten binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) maken zich zorgen over de ontwikkelingen binnen hun kerkverband. Ze wijzen dan op het functioneren van het Schriftgezag, de binding aan de belijdenis en de invloed van de evangelische beweging. Welke initiatieven ondernamen deze bezwaarden de afgelopen jaren? Een selectie.

10 February 2006 10:28Gewijzigd op 14 November 2020 03:27

www.95stellingen.nlJongeren lanceren in 2003 de website www.95stellingen.nl. Ze maken zich zorgen over de koers van de GKV. „De ontwikkelingen die wij zien, zijn verlauwing en veranderingen in het geestelijk klimaat. Die uiten zich onder meer in bedenkelijke besluiten van kerkenraden, classes en synoden.”

De Vijfhoek

Leden van de gemeenten Dalfsen, Langeslag, Zwolle-Zuid, Zwolle-Berkum en Nieuwleusen (De Vijfhoek) komen in juni 2004 bijeen om te spreken over de synodebesluiten van Zuidhorn (2002) en de doorvoering daarvan in hun gemeenten. Aandachtspunten zijn onder meer het Schriftgezag, de Liedboekliederen, de betekenis van de wet en evangelische invloeden. De Vijfhoek organiseert studie- en bezinningsavonden. De eerstvolgende bijeenkomst is op 23 februari. Ds J. R. Visser uit Dronten zal dan spreken over ”Schriftgezag en de ambten”.

www.gereformeerdblijven.nl

Acht predikanten uit de GKV schrijven in oktober 2004 een manifest waarin ze hun „grote zorg” uitspreken over ontwikkelingen in hun kerkverband. In het manifest brengen ze een aantal thema’s naar voren, zoals Schriftgezag, prediking, het vierde gebod, kerk en kerkregering, liturgie en kerkelijke eenheid. De acht predikanten, A. Bas, H. W. van Egmond, H. G. Gunnink, E. Heres, E. Hoogendoorn, P. L. Storm, H. Sj. Wiersma en R. van der Wolf, lanceren de website www.gereformeerdblijven.nl.

LWVKO

De Landelijke Werkgroep Voorlichting Kerkelijke Ontwikkelingen (LWVKO), opgericht in januari 2002, beëindigt in oktober vorig jaar haar werkzaamheden. Volgens J. Boot (Kampen) van de LWVKO hebben de verontrusten binnen de GKV hun bezwaren voldoende naar voren gebracht. Een deel van de bezwaarden is inmiddels lid geworden van het kerkverband van de zogenoemde ”nieuwe vrijgemaakten”, dat in 2003 ontstaat.

www.eeninwaarheid.nl

Verontrusten binnen de GKV lanceren in november 2005 de website www.eeninwaarheid.nl. Doel is kerkleden te informeren over de „ingrijpende ontwikkelingen” binnen het kerkverband. Aanleiding voor de nieuwe site zijn „de grote veranderingen binnen de kerken over zowel het belijden als het beleven, al dan niet bekrachtigd door meerdere vergaderingen van het kerkverband.” Volgens de initiatiefnemers zijn er veel kerkleden die zich afvragen waar deze ontwikkelingen toe leiden. „Zij willen weten of de Gereformeerde Kerken niet bezig zijn af te wijken van het spoor van Schrift en belijdenis.”

Blij met de kerk

Kerkleden uit „alle geledingen binnen de GKV” komen in november 2005 bijeen in Garderen om in besloten verband na te denken over de ontwikkelingen binnen hun kerkverband. Zo’n 65 geselecteerde deelnemers spreken over het thema ”Blij met de kerk”. Het congres is een initiatief van het gereformeerd vrijgemaakte Steunpunt Gemeenteopbouw (SGO). Aanleiding zijn enkele artikelen in de bladen Nader Bekeken en De Reformatie van najaar 2004, waarin wordt gepleit voor een breed kerkelijk gesprek over de ontwikkelingen in de GKV.

www.rondschrift.nl

De website www.rondschrift.nl is bedoeld om „bij te dragen aan de versterking van het gereformeerd leven en denken.” Op de site staan twee brochures over de synodebesluiten over echtscheiding en hertrouwen. De site is nog in ontwikkeling, aldus initiatiefnemer D. J. Bolt.

www.tevredengereformeerd.nl

Niet iedereen binnen de GKV is even gelukkig met de toename van het aantal verontruste groepjes. Je hoeft maar een website op te richten met daarop wat teksten met een verontruste ondertoon, en je staat op pagina 2 van de krant, schrijft ds. W. L. de Graaff uit Middelstum in een ingezonden brief in het Nederlands Dagblad (28-11-2005). Hij is wél tevreden over de „gereformeerde koers van de synode” en daarom heeft hij een website bedacht om dat te uiten: www.tevredengereformeerd.nl. De site bestaat overigens niet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer