Buitenland

Afghanistantop al op eerste dag succesvol

LONDEN - Een groot succes, noemen de deelnemers aan de Afghanistantop de besprekingen van dinsdag. Maar de eerste meningsverschillen kwamen ook al naar voren. Uitroeiing van de opiumteelt staat hooggenoteerd op de actielijst van president Karzai. Maar hoe doe je dat? Met gif besproeien? Ja, zeggen de Amerikanen. De Britten en tal van hulporganisaties zijn het daar niet mee eens. Vandaag ging de conferentie haar tweede en laatste dag in.

1 February 2006 11:08Gewijzigd op 14 November 2020 03:26
LONDEN – De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rice (onder), en de Afghaanse president Karzai (boven). Foto EPA
LONDEN – De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rice (onder), en de Afghaanse president Karzai (boven). Foto EPA

De Britten hadden dinsdag wel iets anders aan hun hoofd dan aandacht geven aan de Afghanistanconferentie, De honderdste Britse militair was in Irak gesneuveld, en dát was voorpaginanieuws. Terwijl Londen treurde, was de Afghaanse president Karzai zichtbaar in zijn nopjes. Tijdens de persconferentie die hij gistermiddag gaf samen met de Britse minister van Buitenlandse zaken, Jack Straw, en VN-chef Kofi Annan straalde Karzai zelfs iets van een feestelijke stemming uit. Dat was ook te begrijpen, want het Afghanistan Compact, het ontwikkelingsplan van zijn regering, dat in overleg met de VN in Afghanistan (Unama) is opgesteld, was gisterochtend ondertekend door alle deelnemers aan de top, zo’n zestig landen. Daarmee hebben die zich voor de komende vijf jaar verbonden aan het lot van Afghanistan.Ook onze minister van Buitenlandse Zaken, Bot, repte op zijn persconferentie van een positieve atmosfeer onder de deelnemers, die allemaal bereid waren met Afghanistan verder te gaan. Afghanistan is belangrijk voor de hele wereld, zei Bot. Dit land mag niet meer terugvallen in handen van de Taliban en van al-Qaida.

Bot noemde als voorbeeld van de goede richting die Afghanistan is ingeslagen met de terugkeer van 3 miljoen vluchtelingen naar Afghanistan, het feit dat 6 miljoen meisjes er nu weer naar school gaan, en een economische groei van 18 à 19 procent.

Karzai liet op zijn persconferentie weten dat hij nog minstens tien jaar nodig heeft om de opiumteelt uit te roeien. Vorig jaar heeft zijn regering die al met 21 procent teruggedrongen, en de hoop bestaat dat dit voor dit jaar ook wordt gehaald.

De aanpak van het opiumprobleem is reden tot enige controverse binnen de club van donoren. Met name de Britten en Amerikanen zouden van mening verschillen over de vraag of je opiumvelden met verdelgingsmiddelen mag besproeien. Maandag meldde de organisatie tegen opiumteelt, Senlis Council, dat de VS in Afghanistan al mensen aan het werven zijn die het besproeiingswerk moeten gaan uitvoeren. Hulporganisaties hebben erop gewezen dat naast de papaverakkers vaak landerijen met groente of graan liggen, waardoor die ook waardeloos worden door het gif.

Intussen werd dinsdag de eindversie van het Afghanistan Compact uitgereikt. Opvallend is dat het woord prioriteit zowat op iedere bladzijde staat vermeld. Het geeft aan dat de donoren toch wel druk op Karzai hebben uitgeoefend om werk te maken van zijn aanpak van corruptie, van rechtsbescherming voor burgers. Eind 2010 -het jaar 1389 in de Afghaans-islamitische jaartelling- wordt als deadline van tal van einddoelen genoemd: een Afghaans leger van 70.000 man is dan paraat, en -ook belangrijk- eind 2010 moeten achtergebleven landmijnen met 70 procent zijn teruggebracht. Verder komt er al op korte termijn (binnen twee jaar) een helder en doorzichtig benoemingssysteem voor de overheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer