Rome moet geschiedenis herschrijven
ROME - Uit een recente grafvondst uit het jaar 1000 voor Christus blijkt dat Rome veel ouder is dan de mythologie wil doen geloven.
Rome moet zijn geschiedenis herschrijven. Dat is de eerste, oppervlakkige conclusie na de vondst van een tombe op het Forum van Caesar, dat naast het wereldbekende Forum Romanum ligt. De tombe moet volgens de archeologen die haar vorige week opspoorden stammen uit ongeveer 1000 voor Christus. Of zoals Eugenio La Rocca, het hoofd van de gemeentelijke monumentenzorg, zegt: „De vondst is te dateren ergens tussen het bronzen tijdperk en het begin van het ijzertijd.”Tot nu toe werd altijd aangenomen dat Rome ontstond in de achtste eeuw voor Christus, wat mooi overeenkwam met de mythische ontstaansgeschiedenis. Volgens die overlevering zijn het de gebroeders Remus en Romulus die op 21 april 753 voor Christus de eerste nederzetting stichtten.
Nog altijd viert de gemeente Rome op 21 april de stichting van de stad. Rome ontleent zijn naam aan Romulus, die zijn broer tijdens een twist doodde. De stad heet dan ook niet Rome. De mythologie gaat nog een stapje verder, want ze beweert dat beide broers nakomelingen waren van Aeneas, een Griekse held die uit Troje vluchtte. Hij zou na veel omzwervingen aan de monding van de Tiber rust hebben gevonden. Volgens antieke kroniekschrijvers, maar ook volgens hedendaagse reisgidsen bevindt de tombe van Romulus zich op het Forum Romanum.
Waar of niet waar, archeologisch onderzoek heeft lange tijd aangetoond dat Rome in de achtste eeuw is ontstaan. De vondst van vorige week zwengelt de discussie over de datering en de vroege geschiedschrijving opnieuw aan, al moet gezegd worden dat er ook in het jaar 2000 enkele grafvondsten zijn gedaan waarvan vermoed wordt dat die teruggaan tot 1000 voor Christus.
Hoe langer hoe meer wordt duidelijk dat de zeven heuvels waarop Rome volgens het gezegde is gesticht, werden bewoond door verschillende gemeenschappen. Romulus mocht dan wel Rome hebben uitgeroepen op de heuvel Palatijn, de andere zes heuvels waren mogelijk allang bewoond. Alleen lieten die bewoners geen sporen na. Tot afgelopen week tenminste.
De grafvondst is heel bijzonder, meent Eugenio La Rocca van monumentenzorg. „Het is een ronde tombe van 1,70 meter diep met daarin zeven vazen van terracotta. We hebben verbrande lichaamsresten gevonden en bronzen miniatuurvoorwerpen, waaronder wapens. Daarom denken we dat het gaat om het graf van een belangrijke persoon. Die mensen werden niet met echte wapens, maar met reproducties daarvan begraven.”
Mogelijk maakt de tombe deel uit van een begraafplaats van dorpelingen die onder aan de heuvel van het Capitool hun woonplaats hadden, of was die plek hun necropool of dodenstad. Julius Caesar had in de eerste eeuw voor Christus de heuvel gedeeltelijk afgegraven voor de bouw van zijn eigen forum, een marktplaats ter ere van deze wegbereider van het keizerrijk. Mogelijk steunden de gebouwen van dat forum, zoals een tempel en drie zuilenrijen, op de grondvesten van de necropool. La Rocca verwacht nog meer moois uit de grond te halen. En de wethouder van Cultuur hoopt wellicht op een neveneffect als hij roept: „Deze vondst is geen toeval, maar het resultaat van systematisch werken.” Hij heeft mogelijk de burgemeesterverkiezing later dit jaar voor ogen.