Kerk & religie

Platform Network Education Theology opgericht

PUTTEN - Theologen en technologen hebben dinsdag met de oprichting van een internationaal platform de handen ineengeslagen, tijdens het symposium Edugate 2006 in Putten. Network Education Theology (NET) gaat de uitwisseling van theologisch lesmateriaal op reformatorische grondslag bevorderen met behulp van technologie.

Kerkredactie
25 January 2006 10:35Gewijzigd op 14 November 2020 03:24

De bestuursleden zijn drs. M. Burggraaf, voormalig voorzitter van het college van bestuur van de Christelijke Hogeschool Ede; dr. M. J. Paul, als oudtestamenticus verbonden aan de CHE en aan de Evangelische Theologische Faculteit te Leuven/Heverlee; dr. A. C. Neele, predikant van de Nederduitsch Hervormde Kerk van Afrika in Pretoria en docent aan de universiteit van Pretoria; en J. G. P. Baan, bijna afgestudeerd jurist en secretaris van de raad van bestuur van Vanenburg Capital Management.Edugate 2006 was een vervolg op het symposium Edugate in oktober vorig jaar, georganiseerd door Baanonderneming Cordys Educator, die zich bezighoudt met computer- en internetgestuurd onderwijs. Toen werd gebrainstormd over de mogelijkheden die computertechnologie biedt om het theologisch onderwijs te ondersteunen.

Dinsdag ging het in kasteel De Vanenburg vooral over het gebruik van software door en de samenwerking tussen de opleidingen in de drie landen die het theologisch materiaal gaan uitwisselen: Zuid-Afrika, Noord-Amerika en Nederland. Het platform gaat als intermediair fungeren tussen Cordys Educator en de theologische instituten.

De opleiding godsdienst-pastoraal werk (GPW) aan de Christelijke Hogeschool Ede is een van de deelnemers aan het platform. Dr. Paul bemerkt binnen de opleiding in toenemende mate behoefte aan digitaal afstandsonderwijs, laat hij desgevraagd weten. „Deze geluiden komen van deeltijdstudenten, vooral van mensen die al een studie achter de rug hebben, met allerlei verantwoordelijkheden in kerk en maatschappij. Vier jaar studeren valt voor hen niet mee. Studenten moeten algauw dertig lange zaterdagen naar Ede komen. Dat vraagt veel van henzelf, maar ook van hun gezinnen. Hun vraag is daarom of wij materiaal via internet beschikbaar kunnen stellen.”

Uit een voorlopig onderzoek blijkt dat 75 procent van het GPW-onderwijs op afstand kan gebeuren. „Maar met meer middelen zoals videoconferencing (virtueel vergaderen, red.) kan dat wel 85 procent worden. Een student hoeft dan slechts één dag in de maand naar school.” GPW begon een paar jaar geleden al met het onderzoeken van een dergelijke opleidingsvariant.

Om het afstandsonderwijs in al zijn verscheidenheid mogelijk te maken, is volgens dr. Paul een goede elektronische leeromgeving nodig. „De oude, statische vorm van digitale opslag is niet meer voldoende.”

Primitief
Behalve dr. Paul is ook dr. A. C. Neele nauw betrokken bij het bundelen van het internationale theologische onderwijs. Hij is predikant in Zuid-Afrika en bestuurslid van Educator. Voordat dr. Neele in Grand Rapids theologie ging studeren, bekleedde hij een topfunctie in de technologiewereld. Dr. Paul: „Hij bemerkte tijdens en na zijn studie dat theologische scholen niet zijn ingesteld op moderne media. Seminaries gaan primitief te werk door een gebrek aan boeken, geld en personeel.”

Bij dr. Neele ontstond het idee om theologische opleidingen wereldwijd te laten profiteren van computertechnologie en de kennisstructuur.

Het is de bedoeling dat de deelnemende theologische opleidingen met behulp van de ontwikkelde software een digitale, tweetalige cursus ontwikkelen. Het theologisch materiaal komt ter beschikking in het Engels en in het Nederlands.

Daarna zal ook de slag naar de derde wereld gemaakt worden, waar, aldus dr. Paul, „na de fase van churchplanting de fase van schoolplanting aanbreekt.”

Hij somt een aantal voordelen op van het samenwerkingsproject: Studenten en mensen op eenzame posten, bijvoorbeeld in de zending, kunnen beter bereikt en begeleid worden, de internationale uitwisseling wordt bevorderd, het theologisch onderwijs krijgt een hoger rendement en orthodoxe, Bijbelgetrouwe opleidingen kunnen met behoud van eigen identiteit internationaal bruikbaar materiaal ontwikkelen.

Werkgroepen
Voor de bijeenkomst van dinsdag was „een doorsnede van Bijbelgetrouw Nederland en België” uitgenodigd, „zendingsorganisaties en theologische opleidingen in de traditie van de Reformatie en het puritanisme.”

In Noord-Amerika participeren de volgende theologische opleidingen: het Puritan Reformed Theological Seminary, het Protestant Reformed Theological Seminary, het Mid-America Reformed Theological Seminary en het Farel Reformed Theological Seminary.

Het uit te wisselen theologisch materiaal gaat terug op de Reformatie. Plaatselijke opleidingen en kerken wereldwijd brengen theologische accenten aan en snijden het materiaal toe op hun eigen culturele context.

De taak van het platform NET is in eerste instantie de uiteenlopende aandachtsgebieden en partijen samen te brengen: het onderwijs, de computersoftware, de financiën, scholen en zendingsorganisaties. Een ander belangrijk aandachtsgebied betreffen de juridische en economische aspecten.

Organisaties die gaan participeren in het project, vormen samen werkgroepen. Daarin wordt gekeken wat zij nodig hebben en wat zij kunnen bieden. Het is ook mogelijk om passief lid te zijn. Zulke organisaties blijven door middel van een nieuwsbrief op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.

De juridische vorm van het platform moet nog gekozen worden. Waarschijnlijk wordt NET een stichting.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer