„Islam wordt sterkste religie Europa”
WASHINGTON - Binnen tien jaar zullen moslims in veel Europese landen de sterkste godsdienstige gemeenschap vormen. Daarvan is de Amerikaanse zendingsdeskundige Jack Shiflett overtuigd, zo schrijft hij in het blad Mission Network News. Zijn organisatie heeft om die reden een zendingsproject opgestart.
Shiflett is werkzaam bij de Baptistische Vereniging voor Wereldevangelisatie (ABWE), gevestigd in Harrisburg, Pennsylvania.In Mission Network News wijst hij ter ondersteuning van zijn stelling op de ontwikkelingen in Groot-Brittannië. Daar groeien de moslimgemeenschappen met name door immigranten uit Pakistan, India en Bangladesh. „Veertig jaar geleden”, schrijft Shiflett, „waren er in Groot-Brittannië misschien 1000 moskeeën en islamitische vormingscentra. Nu zijn dat er meer dan 2000.”
De ABWE heeft om die reden een zendingsproject opgestart, zo bericht de Duitse protestantse nieuwsdienst Idea. Zij wil christenen scholen om met hun islamitische buren en collega’s over het christelijk geloof te spreken.
Open
Shiflett onderscheidt in dit verband een viertal islamitische „vroomheidsstijlen.” Zo’n 5 procent van de moslims in Groot-Brittannië ondersteunt een radicale islam. Even groot is de groep moslims die met hun islamitische wortels niets meer van doen willen hebben.
Daarnaast zijn er volgens Shiflett nog twee groepen, die beide zo’n 40 procent uitmaken. Zij verlangen naar een grotere invloed van de islam op de samenleving of pleiten voor goede vriendschappelijke contacten met hun westerse buren.
De laatste twee groepen staan open voor de christelijke boodschap, stelt de zendingsdeskundige. Hoofdprobleem vormt naar zijn mening echter de onder moslims wijdverbreide opvatting dat Engeland een christelijk land is. Moslims associëren het christendom dan ook met „materialisme, dronkenschap, immoraliteit en een oppervlakkige levensstijl.” Van de 59,3 miljoen inwoners van Groot-Brittannië is 2,8 procent moslim.
Frankrijk
Intussen maakt de in Frankrijk werkzame Amerikaanse zendeling Steve Fisher (in dienst van de organisatie Greater Europe Mission) melding van een „ongewoon grote belangstelling voor het christelijk geloof” onder de 5 miljoen moslims in het land - na de rooms-katholieken de grootste godsdienstige gemeenschap in Frankrijk. De meesten van hen zijn immigranten uit Noord-Afrika.
In Algerije, Tunesië en Marokko zouden de christelijke gemeenten een „explosieve” groei doormaken. Enkele voormalige moslims zouden op de Franse televisie het christelijk geloof hebben beleden. Fisher: „Dat is een grote bemoediging.”