Ruimtecapsule met stof van komeet terug op aarde
DUGWAY PROVING GROUND (AP) - Hangend aan een parachute is zondag in de Amerikaanse staat Utah een capsule neergeploft met stof van een komeet dat vorig jaar door de ruimtesonde Stardust werd verzameld.
De capsule wordt later deze week geopend in het ruimtevaartcentrum Johnson in Houston. Na een eerste vluchtig onderzoek zal de inhoud worden verdeeld en voor nadere bestudering naar laboratoria over de gehele wereld worden verstuurd.De Stardust werd zeven jaar geleden gelanceerd en legde sindsdien bijna vijf miljard kilometer af in de ruimte, waaronder drie rondingen om de zon. Vorig jaar januari scheerde de sonde op een geschatte afstand van 230 kilometer langs de komeet Wild 2. Op haar tocht verzamelde de sonde ruim een miljoen interstellaire stofdeeltjes, waaronder materiaal van de komeet. Ook seinde Stardust foto’s door van de komeet.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hoopt dat het in de afgeworpen capsule verzamelde stof meer duidelijkheid kan geven over het materiaal waaruit, volgens wetenschappers, ons zonnestelsel 4,6 miljard geleden werd opgebouwd.” Het Stardust-moederschip blijft in de ruimte rondjes om de zon draaien. De NASA overweegt de sonde nog eens op onderzoek te sturen naar een andere komeet of asterode. Zulk onderzoek zal dan beperkt blijven tot het maken van foto’s, omdat de Stardust maar over één capsule beschikte waarin stof op aarde kon worden gedropt.