Kerken gebruikten in WO II dwangarbeiders
HANNOVER - De Evangelische Kerk in Duitsland en de Rooms-Katholieke Kerk hebben zich mede schuldig gemaakt aan de inzet van dwangarbeiders tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Dat blijkt uit een onderzoek dat onlangs in opdracht van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) werd uitgevoerd.De Duitse kerkhistoricus Jochen-Christoph Kaiser, die voor de EKD het onderzoek heeft geleid, schat dat er in totaal tussen de 12.000 en de 15.000 dwangarbeiders te werk zijn gesteld in Duitse gemeenten en parochies.
Het totaalaantal ingezette dwangarbeiders tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland wordt geschat op 12 miljoen. „De dwangarbeid in de kerken vormde slechts een klein onderdeel van het omvangrijke nationaal-socialistische systeem van tewerkstelling”, aldus Kaiser.
Ondanks de relatief geringe omvang valt het volgens bisschop Wolfgang Huber, preses van EKD, niet te ontkennen dat de kerkelijke instellingen zich schuldig hebben gemaakt aan het lijden van jonge mensen. „Dwangarbeid valt volstrekt niet te verzoenen met de menselijke waardigheid”, aldus Huber.
In 2000 is 10 miljoen mark vrijgemaakt om de nog in leven zijnde slachtoffers van dwangarbeid schadeloos te stellen. Er werden 4500 ex-dwangarbeiders opgespoord. Van hen kwamen ongeveer 600 personen voor een schadevergoeding in aanmerking.