Kerk & religie

Geloven, ook als de sorrycultuur voorbij is

DALFSEN - In Dalfsen is dinsdag de dertigste kerstconferentie van start gegaan. Conferentiecentrum De Bron zit tot en met vrijdagmiddag met 780 jongeren helemaal vol. Nieuw dit jaar zijn de trajectworkshops.

Van een medewerker
28 December 2005 10:20Gewijzigd op 14 November 2020 03:19

De kerstconferentie staat opnieuw onder verantwoordelijkheid van de Hervormd Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) en de Windroos (binnen de Inwendige Zendingsbond de verantwoordelijke instantie voor het tiener- en jongerenwerk). Doel van de conferentie is vorming en toerusting van de jeugd. Ze is bedoeld voor jongeren tussen de 17 en de 23 jaar.Het thema luidt dit jaar: ”Gezocht: Redder m/v”. Het programmaboekje vermeldt: „Jezus redde zichzelf niet, maar omsloot de wereld met zijn liefde en redding. Dat geeft te denken. Waar moe(s)t je dan van gered worden? Wat betekent dat en waar stop je je energie in nu je jezelf niet langer hoeft te redden? Hoe kan jij op jouw beurt de wereld redden met het Evangelie van Gods genade? Vier dagen nemen we de tijd om ons hart te openen en geraakt te worden door Gods aanwezigheid. Vier dagen om te komen tot de kern van je leven: Jezus Christus. Vier dagen om te ontdekken hoe jij betrokken kunt raken bij Gods grote reddingsplan.”

Het thema komt vooral aan de orde tijdens de Bijbelstudies, die geleid worden door de organisatoren Anne-Marie van Briemen (de Windroos) en Tiemen Westerduin (HGJB). Daarnaast is er veel tijd ingeruimd voor muziek onder leiding van de KC Band. Verder zijn er workshops, kleine bijeenkomsten en is er gelegenheid tot ontspanning.

Nieuw is dit jaar de mogelijkheid om voor een bepaald traject te kiezen. Er zijn drie trajecten, die elk bestaan uit twee workshoprondes: missionair, gemeenteopbouw en ontdekkers. Het missionaire traject is voor hen die willen groeien in missionair bewustzijn en handvatten willen krijgen om te leren verwoorden wat ze geloven. In dit traject maken de deelnemers ook kennis met verschillende vormen van evangelisatie en kunnen ze ontdekken hoe ze van betekenis kunnen zijn in hun eigen leefomgeving.

In het gemeenteopbouwtraject gaat het om het meeleven in de eigen gemeente en het leveren van een bijdrage daaraan. Ook kunnen jongeren zich hier verdiepen in het leidinggeven binnen het gemeentewerk en in onderwerpen rondom gemeente-zijn.

In het ontdekkerstraject komen behalve de basisvragen over het christelijk geloof ook verdiepende thema’s aan de orde, zoals groeien in het bidden en Bijbellezen, het vinden van de identiteit en vragen over de geloofsleer.

Anne-Marie van Briemen vertelt desgevraagd dat men graag wilde dat de slagkracht van de conferentie groter zou zijn en dat de jongeren wat zouden kunnen doen met hetgeen ze tijdens de conferentie leren. „Een jongere die met tieners wil gaan werken, kan hier ervaren wat daarbij komt kijken en contacten leggen. Het is goed voor jongeren dat ze zichzelf de vraag stellen waarin ze toerusting nodig hebben. Het zielenheil van de deelnemers is vanzelfsprekend belangrijk, maar het is ook nodig om hun horizon te verbreden. Het gaat niet alleen om hun verhouding tot God, maar ook om het staan in de wereld.”

Het kiezen voor trajecten is aangeslagen, zegt Van Briemen. „Jongeren voelen zich hierdoor serieus genomen. Ze hebben de gelegenheid om in een kleine groep over hun eigen traject door te praten.” Ze vindt het opvallend dat ongeveer de helft kiest voor het missionaire traject. Haar droom is om in het voorjaar een vervolg te kunnen aanbieden.

Over de mentaliteit van de jongeren merkt ze op dat geloven niet meer vanzelfsprekend is. „Jongeren maken een bewuste keus. Het is belangrijk dat jongeren voor hun geloof uitkomen. De sorrycultuur is voorbij.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer