Synode PKN wil ontvlechting ledenbestand
UTRECHT - De kleine synode van de Protestantse Kerk in Nederland heeft dinsdag een „dringend beroep” gedaan op alle kerkenraden van hersteld hervormde gemeenten om mee te werken aan de ontvlechting van de ledenbestanden tussen hervormde en hersteld hervormde gemeenten.
Dat blijkt uit een dinsdag door de PKN uitgegeven persbericht naar aanleiding van een besloten zitting van de kleine synode waarin de commissie van bijzondere zorg (cbz) verslag deed van haar werkzaamheden.In het persbericht wordt gemeld dat de kleine synode, een delegatie van 32 leden uit de generale synode, dinsdag heeft ingestemd met een definitieve voorziening voor Numansdorp. „Bijna alle leden van de voormalige hervormde evangelisatie Elim zijn bij de totstandkoming van de Protestantse Kerk (1 mei 2004) overgegaan naar de Hersteld Hervormde Kerk, waardoor zij de zeggenschap over de bezittingen van de hervormde gemeente Elim opgaven. Door de voorziening van de commissie van bijzondere zorg krijgen zij weer de beschikking over deze bezittingen, waaronder de pastorie”, aldus de verklaring.
Volgens de Protestantse Kerk was de voorziening „mogelijk doordat duidelijkheid kon worden verkregen over welke leden van de voormalige hervormde gemeente Elim zich hebben aangesloten bij de hersteld hervormde gemeente ter plaatse.”
Volgens de Protestantse Kerk is onduidelijkheid over de ontvlechting van de ledenbestanden er de reden van dat gisteren door de kleine synode nog geen beslissing genomen kon worden over de situatie in Andelst. De commissie van bijzondere zorg zegt voor die gemeente geen definitieve regeling te kunnen treffen omdat de hersteld hervormd gemeente niet wil meewerken aan een ontvlechting van het ledenbestand. De cbz zegt nu geen beslissing te kunnen nemen „omdat niet duidelijk is hoeveel leden van de hervormde gemeente ter plaatse overgegaan zijn naar de herstelde gemeente.”
De kleine synode besloot in te stemmen met deze conclusie van de cbz. Verder sprak de synode uit een dringend beroep te doen op alle kerkenraden van hersteld hervormde gemeenten om mee te werken aan de ledenontvlechting.
Voor Andelst is een voorlopige voorziening getroffen. „Die houdt onder meer in dat de hersteld hervormde gemeente de kerk mag gebruiken die eigendom is van de hervormde gemeente binnen de Protestantse Kerk”, aldus het persbericht van de PKN. De voorlopige voorziening heeft een looptijd van vijf jaar.