De les van platte daken in het oude oosten
VEENENDAAL - In Veenendaal is zaterdag het tweede deel van de Studiebijbel Oude Testament gepresenteerd. Ds. J. C. Bette, voorzitter van het Centrum voor Bijbelonderzoek (CvB) overhandigde een exemplaar aan ds. H. Eschbach, predikant-directeur van het Evangelisch Werkverband (EW) in de Protestantse Kerk.
Het tweede deel behandelt de boeken Leviticus, Numeri en Deuteronomium. Ds. Bette stelde dat ds. Esbach dient in de brede bedding van de gemeente van Christus. „Zo wil het Centrum voor Bijbelonderzoek de brede kerk dienen.”Ds. Esbach noemde de serie uniek in het Nederlandse taalgebied. „Er bestaat niets wat hier in de buurt komt. Het CvB doet pionierswerk. Jullie zijn kanjers in het Koninkrijk. Toen het EW begon, werd gezegd dat de evangelischen meer moesten doen aan theologie. Nu is er een standaardwerk en is er groei in de diepte mogelijk door Bijbelonderzoek.”
De bijeenkomst vond plaats in het gebouw van De Regenboog in Veenendaal en was onderdeel van een symposium, dat ongeveer 150 mensen trok.
Een van de sprekers was dr. M. J. Paul, een van de eindredacteuren van de Studiebijbel, die „verrijkt” was door de studie van de wetten van Mozes. „Als je door de wetten heenkruipt, besef je dat dit de achtergrond is van veel geschiedenissen die later in de Bijbel aan de orde komen.”
Voor de praktijk van het leven van nu vindt hij de wetten van Mozes eveneens belangrijk. „Ook in de geboden die we niet meer letterlijk hoeven te houden, komt iets van Gods wezen naar voren. Als we deze boeken tijdens het Bijbellezen aan tafel overslaan, missen we iets van de kennis van God.”
Dr. Paul hoopt dat de Studiebijbel „meehelpt om christenen te stimuleren hun verantwoording te nemen in de maatschappij.” Hij meent dat de doordenking van de wetten kan helpen bij het oplossen van de maatschappelijke vragen van deze tijd, vooral als het gaat om gerechtigheid in de samenleving.
In het bijzonder verwees dr. Paul hierbij naar het boek Deuteronomium, dat een uitwerking te zien geeft van de Tien Geboden. „De behandeling van het sabbatsgebod is verbreed tot de behandeling van de feesten en de vrijlating, dus ook de economische dimensie van de gerechtigheid is aanwezig. De onderdrukking moest beperkt blijven. Als we die lijn doortrekken, is er meer te zeggen over de invulling van de zondag dan doorgaans gedaan wordt.”
Dr. Paul maakte duidelijk dat de wetten meer bieden dan op het eerste gezicht duidelijk is. „De regel dat platte daken in het oosten een leuning moesten hebben (Deuteronomium 22:8), kun je niet afdoen met het argument dat het alleen gaat om platte daken. Het gaat om het idee erachter en dat is dat mensen het leven van hun naasten moeten beschermen.”
Dr. Paul trok de lijn door: „Wat dat betreft, is er veel te leren voor bijvoorbeeld de verkeerswetgeving.”
Aansluitend waren er vier workshops: over sabbat en zondag, de doodstraf, economische regels en de voedselwetten. Tijdens de workshop over de voedselwetten maakte de heer A. van den Berg, oud-partijvoorzitter van de RPF, de opmerking dat de verzekeringspremie naar 500 euro per persoon zou kunnen gaan als de mensen zich aan de spijswetten van Mozes zouden houden.
Veel van de aanwezigen waren het met hem eens. Wel verschil van mening was er over de vraag of je het kraakbeen van een haai (een onrein dier) zou mogen gebruiken voor kankerbestrijding.
Workshopleider drs. M. Rotman wees op de gevolgen van de spijswetten voor het leven van nu. „Mensen hebben een verantwoordelijkheid voor de levensomstandigheden van dieren. Het respect voor het leven dat uit de voedselwetten spreekt, zou ons op z’n minst aan het denken moeten zetten over de manier waarop wij met dieren omgaan die we houden voor de slacht. Dan valt te denken aan legbatterijen en mestboxen.”
In 2002 werd de zeventiendelige serie Studiebijbel Nieuwe Testament, die 5000 abonnees telde, voltooid. Inmiddels verscheen een cd-rom met alle informatie van de zeventien delen.
Na het gereedkomen van het Nieuwe Testament werd besloten door te gaan met een Studiebijbel Oude Testament, die 2200 abonnees telt. Het eerste deel -Genesis en Exodus- verscheen in mei 2004. Na het tweede deel verschijnen nog acht delen.