Buitenland

C. S. Lewis was fel tegen Narniafilms

LONDEN - C. S. Lewis, de schrijver van de Narniakinderboekenserie, was fel tegen de verfilming van zijn boeken.

Cultuurredactie
30 November 2005 11:38Gewijzigd op 14 November 2020 03:14

Dat blijkt uit een oude brief van Lewis, die dinsdag is gepubliceerd op internet. Desondanks gaat in Londen op 7 december de eerste Narniafilm in première.Lewis, overleden in 1963, schreef zijn grieven vier jaar voor zijn dood aan BBC-producer Lance Sieveking. Die had ooit een radioversie van Narnia gemaakt, tot tevredenheid van Lewis. Maar geruchten over een op stapel staande verfilming deden hem gruwen: „Ik ben absoluut tegen een tv-versie.” De schrijver stelde bang te zijn dat het onmogelijk was om zijn dierenfiguren visueel te maken: dat zou óf een mallotig óf een nachtmerrieachtig effect hebben.

Zwaarder nog was zijn argument dat Aslan, de leeuw die in de verhalen symbool staat voor Christus, niet via realistische filmtechnieken afgebeeld mocht worden. „Een menselijke imitatie van Aslan zou voor mij blasfemie zijn.”

De brief van Lewis aan Sieveking, gedateerd 18 december 1959, was tot nog toe in het bezit van Sievekings zoon Paul. Diens vrouw, Val Stevenson, plaatste de tekst dinsdag op de literaire website Nthposition.com waarvan zij redacteur is.

Ter plekke kwam de discussie op gang. Talrijke Narnialiefhebbers stelden dat Lewis in 1959 niet voorzien zou hebben hoe realistisch de computeranimaties van vandaag zijn. „Ik denk niet dat Lewis tegen de nieuwe (film) zou zijn, aangezien we nu dingen kunnen doen waarvan hij nooit gedroomd zou hebben.”

Lewis verwierf bekendheid als literatuurwetenschapper en als christelijk apologeet. Zijn Narniaserie bestaat uit zeven sprookjesachtige verhalen over kinderen die vanuit hun eigen wereld in het land Narnia terechtkomen, waar dieren kunnen praten en boze heksen vergeefse pogingen doen om koning Aslan te verslaan.

Deel 1 van de serie, ”De leeuw, de heks en de kleerkast”, is verfilmd en wordt volgens Disney hét kassucces van dit seizoen - vooral nu evangelische christenen wereldwijd de film lijken te accepteren vanwege de christelijke boodschap.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer