„Oost-Europese Joden vragen naar Nieuwe Testament”
URK - De vraag naar het Nieuwe Testament onder Oost-Europese Joden is nog nooit zo groot geweest als nu. Dat bleek maandagavond tijdens een samenkomst van stichting Israël en de Bijbel op Urk. Veldwerker Sergey Dariy uit Kiev maakt deze week op uitnodiging van de organisatie een tournee door Nederland.
Het thema van zijn spreekbeurten is ”Oost-Europese Joden ontdekken hun Messias”. Dariy’s werkterrein bestaat uit Oekraïne en Wit-Rusland. Via de veldwerkers van Israël en de Bijbel worden 1000 complete Bijbels onder Joden verspreid. Het getuigenis van het Evangelie blijkt erg krachtig, zei Dariy. „Ondanks het verzwakte getuigenis van christenen tegenover Joden door een belast verleden.”Hij benadrukte maandagavond dat Jood en niet-Jood uitsluitend door het geloof in de ene Naam, Jezus Christus, behouden kunnen worden. Dariy is het oneens met christenen die Joden met rust willen laten. „Het is onjuist om Joden in onkunde te laten over Wie hun eigen Messias is. De enige manier om de Messias van Israël te leren kennen is door Zijn Woord. Om die reden verspreiden wij Nieuwe Testamenten. Als Joden deze Bijbel met een geopend hart lezen, zullen ze ontdekken dat God het geloof in Christus als de enige manier tot behoudenis heeft geproclameerd.”
Sergey Dariy is ervan overtuigd dat zodra Joden het Nieuwe Testament gaan lezen, dit zijn uitwerking niet mist. „Ik schaam mij het Evangelie niet, want het is naar Romeinen 1 een kracht Gods tot zaligheid. Dit is hetzelfde als wat in Jesaja staat: Het Woord keert niet ledig weer maar doet hetgeen God behaagt. In de afgelopen vijftien jaar hebben wij als veldwerkers van Israël en de Bijbel dit woord al vaak bewaarheid zien worden.”
De Oekraïense Bijbelwerker gaf een overzicht van zijn werkzaamheden in Oekraïne en Wit-Rusland. In het begin van de twintigste eeuw woonden er naar schatting 200.000 Joden in dit deel van Oost-Europa. De havenstad Odessa had een Joods karakter. De Messiaanse Jood Izak Rosenberg begon, gesteund door een Engelse zendingsorganisatie, in 1903 met zijn zendingsarbeid. Vanuit de door hem gestichte gemeente in Odessa verspreidden de Messiaans-Joodse gemeenten zich door heel Oekraïne.
Na de val van het communisme was er opnieuw een opleving onder Joden. In alle grotere steden in Oekraïne zijn Messiaans-Joodse gemeenten. Samen met zijn vrouw Lesya verspreidt Sergey met Woord en daad het Evangelie. Belangrijke evenementen zijn de grote boekenbeurzen in Moskou, Sint-Petersburg en Jeruzalem. Stichting Israël en de Bijbel is daar aanwezig met een stand. In Moskou werden in september 200 Bijbels uitgedeeld. In Sint-Petersburg kwam de bekende schrijfster Maria Rol’nikaite bij de stand. Zij is voorzitter van de Russische Schrijversbond. Ook geniet zij als vertaalster van Jiddische boeken wereldfaam. Zij bleek geïnteresseerd in een complete Bijbel.
Sergey Dariy organiseert vele Bijbelseminars in Messiasbelijdende Joodse gemeenten. Gemiddeld nemen tachtig tot honderd mensen deel aan deze Bijbelstudies. Vanwege de nijpende economische situatie in de voormalige Sovjetrepublieken moeten ouderen van een karig pensioen rondkomen. Daarom is Israël en de Bijbel ook met materiële ondersteuning en voedselhulp gestart. In de praktijk biedt deze hulp vaak een ingang tot Bijbelverspreiding.
Stichting Israël en de Bijbel is opgericht om complete Bijbels onder Joden te verspreiden. Voor dit doel gaf de organisatie in samenwerking met een Engelse zusterorganisatie een uitgave van het Nieuwe Testament uit in zowel het Jiddisch als de nationale taal.