VNU blaast omstreden overname af
AMSTERDAM (ANP) - Informatieconcern VNU ziet af van de koop van IMS Health, een Amerikaanse handelaar van gezondheidsinformatie. De oppositie onder de aandeelhouders is te groot om de overname door te zetten, zo maakte VNU woensdag bekend.
De mislukte transactie kost bestuursvoorzitter Rob van den Bergh zijn baan.Gelijktijdig met het afketsen van de overname maakte topman van den Bergh zijn aftreden bekend. Hij blijft aan als voorzitter van de raad van bestuur tot er een opvolger voor hem gevonden is.
Om de voorgenomen koop van IMS terug te draaien moet VNU 15 miljoen dollar compensatie betalen. Als VNU binnen twaalf maanden wordt overgenomen, komt daar nog eens 45 miljoen dollar bij. Daar staat tegenover dat IMS Health de 15 miljoen terugbetaalt als de Amerikaanse onderneming zelf binnen een jaar wordt ingelijfd.
Het compensatiebedrag valt lager uit dan de maximale boete zoals die was vastgelegd in het biedingsbericht. Daarin stond dat het informatieconcern 125 miljoen dollar moet betalen als het eenzijdig afziet van de overname.
VNU kwam in juli met het plan om IMS Health in te lijven voor ongeveer 7 miljard dollar. De overnameplannen stuitten vrijwel direct op verzet van een grote groep aandeelhouders, onder wie zich ook flinke institutionele beleggers bevonden.
Op de beurs was al ruime tijd duidelijk dat het bod van VNU weinig kans maakte. Het informatieconcern bood de aandeelhouders een combinatie van contant geld en eigen aandelen. In reactie koerste het aandeel van IMS tot meer dan 20 procent onder het bod van VNU, een niet mis te verstaan signaal van beleggers.
Vorige week verklaarde VNU het eigen bod feitelijk al dood. Toen werd bekend dat het concern overwoog de overnamepoging te staken.
In een toelichting maakte VNU-topman Van den Bergh duidelijk dat zijn concern noodgedwongen de aftocht blaast. Hij houdt vol dat een samengaan van VNU en IMS Health zinvol was geweest. De grote tegenstand van de aandeelhouders maakte de combinatie echter onmogelijk, benadrukte de topman.
Na het mislukken van de overname richt VNU zich op de bestaande activiteiten. Het concern wil de winstgevende groei van deze onderdelen versnellen. Daartoe wordt een plan voor kostenreducties breder opgezet.
Daarnaast maakte het concern bekend 1 miljard euro terug te geven aan de aandeelhouders. Dit bedrag komt bovenop het reguliere dividend.
Die aandeelhouders kunnen hun stukken in de toekomst ook verhandelen op de beursvloer in New York. VNU werkt aan een notering aan de New York Stock Exchange om zich in de Verenigde Staten meer te profileren. Het concern heeft momenteel een notering aan de effectenbeurs in Amsterdam, waar VNU een hoofdfonds is. Het aandeel VNU opende woensdag 4 procent hoger.