Nederlanders zijn snelste koks
AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders draaien het snelst een maaltijd in elkaar. Gemiddeld roeren ze veertig minuten per dag in de pannen. Dat komt jaarlijks neer op ongeveer 243 uur achter het fornuis.
Russen besteden de meeste tijd aan koken. Dagelijks meer dan anderhalf uur. Omgerekend is dat bijna 600 uur per jaar.Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van meubelconcern IKEA. 14.000 mensen uit 27 landen in Europa, Azië en Noord-Amerika deden er aan mee. Gemiddeld blijken zij 61 minuten per dag aan koken te besteden.
Nog altijd koken vrouwen vaker dan mannen. Slechts 15 procent van de respondenten geeft aan dat de man in het huishouden ook kookt. Hiervan is het grootste deel alleenstaand. De Japanse man blijkt het meest rolbevestigend als het gaat om keukenactiviteiten. Slechts in 4 procent van de gevallen neemt hij plaats achter het fornuis. In Nederland is dat ruim 20 procent.
De Italiaanse keuken is in de onderzochte landen met 28 procent de populairste keuken. Ook Nederlanders geven de voorkeur aan Italiaans eten. Italianen blijken overigens de meeste tijd in de keuken door te brengen. Dat wil niet zeggen dat zij daar alleen koken. Ze verblijven er ook voor andere activiteiten, zoals keuvelen, knutselen of werken. Zij zitten er gemiddeld drie uur en elf minuten per dag.
Het onderzoek leverde verder nog een aantal zeer uiteenlopende wetenswaardigheden op. Zo drinken twee van de drie Tsjechen direct uit het pak als ze dorst hebben. In Nederland doet een op de drie mensen dat. Daarnaast drinken mannen twee keer zo vaak uit het pak als vrouwen.
Verder: bijna 80 procent van de Japanners nuttigt het diner voor de tv, tegen 33 procent in Nederland. Van alle West-Europeanen maken Nederlanders het meeste gebruik van afhaalmaaltijden. En een op de vijf Chinezen eet het liefst vegetarisch (hier een op de vijftien).