Kerk & religie

Fries orthodox klooster pioniert in de polder

HEMELUM (ANP) – Nederland telt vier orthodoxe kloosters. Een daarvan staat sinds 1999 in het Friese dorpje Hemelum. Twee monniken wijden daar hun leven aan de Russisch–orthodoxe religie.

28 October 2005 17:07Gewijzigd op 14 November 2020 03:06

„In een normaal klooster blijven de monniken vooral in en bij het klooster, maar voor pastorale contacten moet ik er wel eens op uit. In Noord–Nederland wonen ongeveer 3000 orthodoxen, maar ik probeer voor het kloostergebed terug te zijn. Dus het is echt pionieren", zei vader Jewsewy vrijdag.Het klooster op het Friese platteland is gesticht door vader Onufry, een broer van Jewsewy. Aartbisschop Simon van Nederland en België vroeg Onufry in de jaren negentig om vanuit een klooster in Polen terug te keren naar Nederland om de orthodoxe parochie in Groningen te gaan leiden. Vader Onufry wilde graag ook een klooster stichten en na de opening in 1999 kwam aartsbisschop Simon in 2001 uit zijn post in Brussel naar Hemelum om het klooster in te wijden.

Het klooster in Hemelum huist in een voormalige gereformeerde kerk. „Door het Samen op Weg–proces kwam de gereformeerde kerk in Hemelum vrij. We hadden niet veel kapitaal maar toch hebben we de kerk gekocht, ook al leek het een niet echt voor de hand liggende plaats", aldus vader Jewsewy.

De dorpelingen keken in eerste instantie wat vreemd naar de relatief exotische kerk. „Daarom zijn we bij de verbouw van de kerk met een videocamera het dorp ingegaan en hebben we de mensen gevraagd wat ze er van vonden. Ook hebben we opnames van de verbouwing gemaakt. Op een avond hebben we die film aan de dorpelingen laten zien. Zo probeerden we het ijs te breken".

Inmiddels is vader Jewsewy een normale verschijning in het dorp. „Ik loop gewoon in mijn monnikspij in de supermarkt. En omdat ik in Friesland ben geboren spreek ik Fries. Mensen in het dorp zeiden wel: Onze dominee spreekt geen Fries, maar de monnik wel", zegt Jewesewy lachend.

Echt druk bezocht door gelovigen is het klooster niet. Tijdens werkdagen is vader Jewsewy vaak de enige persoon in het klooster. Tijdens speciale feestdagen komen maximaal vijftig á zestig gelovigen naar Hemelum. „Maar er is wel een toenemende interesse voor de orthodoxe kerk. Dat zijn deels mensen die via huwelijken in contact met het geloof komen. Het zijn vooral Nederlandse mannen die met bijvoorbeeld Russische of Roemeense vrouwen trouwen. En ook mensen die in Rusland en Griekenland op vakantie gaan, raken geïntereseerd", vertelt de monnik. Ook gastarbeiders uit Oost–Europa en vluchtelingen uit Servië die in Nederland wonen, zorgen voor groei van de kerk.

Uniek aan de orthodoxe kerk is volgens hem het ontbreken van werving. „We evangeliseren niet". Toch trekt het klooster steeds meer bezoekers. „Afgelopen zomer zijn we op zaterdagen open geweest en hebben we meer dan vijfhonderd mensen ontvangen die zeer geïnteresseerd waren".

Het orthodoxe geloof is wel enigszins versnipperd. Wereldwijd zijn er ongeveer driehonderd miljoen gelovigen, maar die zijn onderverdeeld in nationale kerken als de Russisch–, Roemeens–, Grieks– en Servisch–Orthodoxe Kerk. Het klooster in Hemelum is Russisch–orthodox, maar slechts een deel van de bezoekers heeft een Russische achtergrond. Ook Grieken, Serviërs, Syriërs en Roemenen bezoeken het klooster. In Asten bij Eindhoven, is een zusterklooster dat Grieks is. Den Haag herbergt een vijftig jaar oud Russisch klooster. De liturgie van de verschillende stromingen is hetzelfde, maar de taal is anders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer