„Andere omgang met seksualiteit nodig”
DEN HAAG - Muziekzenders als MTV en TMF moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Het is niet normaal dat zij kijkers dag na dag overspoelen met het beeld van de vrouw als hoer, vindt PvdA-kamerlid Dijsselbloem. „Het toenemend aantal groepsverkrachtingen heeft daar wel degelijk iets mee te maken.”
Groepsverkrachting door zeer jonge daders: het is een schokkend en relatief nieuw probleem. De overheid kan daarbij werkeloos toezien noch volstaan met strafmaatregelen achteraf, meent PvdA-kamerlid J. Dijsselbloem. Nadat gisteren bekend werd dat Antilliaanse jongeren van nog geen 15 jaar oud een meisje van 13 meermalen gezamenlijk hebben verkracht, zocht hij de publiciteit met een, vooral voor een PvdA’er, opmerkelijk persbericht.De overheid moet meer doen aan opvoedingsondersteuning, vindt Dijsselbloem. Seksuele voorlichting op scholen moet eerder plaatsvinden dan nu gebeurt en niet alleen de biologische kant belichten, maar vooral ook het respectvol omgaan met elkaars lichamelijke integriteit.
Verder moeten zenders als MTV en TMF, die „een aanhoudende reeks muziekclips uitzenden waarin ”pimps” op walgelijke wijze ”bitches” als gebruiksvoorwerpen behandelen”, aangesproken worden op hun verantwoordelijkheid, omdat jongeren daardoor „een verwrongen beeld krijgen van seksualiteit.”
Een opvallend geluid voor een PvdA’er…
„Inderdaad. Linkse partijen hadden er nooit moeite mee moralistisch te zijn als het ging om armoede en sociaal onrecht. Maar zij moeten ook het morele punt durven maken als het gaat over onze oversekste maatschappij en het relatief nieuwe fenomeen van groepsverkrachtingen door jongeren. Thema’s als opvoedingsondersteuning en een debat over waarden en normen zijn tot nu toe vooral door christelijke partijen opgevoerd. Links heeft dat ten onrechte laten liggen, doordat de libertaire vleugel niet zelden overheerste.”
Balkenende heeft het zo slecht nog niet gedaan met zijn normendebat?
„Hij had dat onderwerp heel goed te pakken. Ere wie ere toekomt. Maar hij heeft er te weinig gevolg aan gegeven en is te veel blijven steken in algemeenheden. Maar de respectloze straatcultuur, die steeds dominanter wordt en waarvan groepsverkrachtingen deel uitmaken, daar moeten we over door blijven praten. Want dat is vreselijk.”
We praten al zo lang. Maar MTV gaat gewoon door.
„Ik ben niet voor overheidscensuur op dit punt. Dat is een onbegaanbare weg. Moet je dan elke dag een uitzending gaan bekijken om te zien of die ermee door kan? Maar de maatschappelijke druk op dergelijke muziekzenders moet wel worden opgevoerd, zodat ze eindelijk hun verantwoordelijkheid gaan nemen.”
Verder moet het debat volgens Dijsselbloem breder zijn dan alleen over MTV. „Persoonlijk heb ik er veel moeite mee dat bijna elke reclame-uiting een erotische lading heeft. We hebben ons in de westerse samenleving ontdaan van het taboe op seksualiteit. Maar we hebben ons er op een verkeerde manier van ontdaan. Het is een consumptieartikel geworden. Zoals je zin hebt in een patatje, kun je ook zin hebben in seks.
Maar de omgang tussen man en vrouw is veel meer. Dan gaat het ook om respect, emotie en verantwoordelijkheid. Dat zouden we als maatschappij veel meer moeten overdragen op de jeugd. Bijvoorbeeld door vroegere, betere en completere seksuele voorlichting. Rond de leeftijd van tien jaar moeten kinderen zijn voorgelicht.”
Bij groepsverkrachtingen zijn bijna altijd allochtonen betrokken.
„Ja, het heeft iets met de allochtone cultuur te maken. Ook bij wat minder ernstige gevallen, zoals meisjes lastigvallen in zwembaden, gaat het vaak om Marokkanen of Antillianen.
Maar je kunt natuurlijk niet zeggen dat het in die culturen normaal zou zijn met velen één meisje te misbruiken. Dat is nergens normaal. Wel heerst in die kringen vaak een groot taboe op seksualiteit. Thuis wordt er niet over gepraat en krijgen jongeren er geen richtlijnen over mee. Hun seksuele moraal halen zij van straat en van MTV. Met alle kwalijke gevolgen van dien.”
Muziekzenders beweren dat jongeren wel kunnen onderscheiden tussen de schijnwereld van de clips en het echte leven.
„Dat kunnen déze jongeren dus niet. Zij doen op straat na wat ze op tv zien.”