Adhesie voor unievoorstel uit GB en CV
Bijna 220 dienstdoende predikanten hebben adhesie betuigd met het voorstel om te komen tot een unie van Samen op Weg-kerken. Ze komen uit kringen van de Gereformeerde Bond (GB) en de Confessionele Vereniging (CV). Onder hen zijn ook bestuursleden van het Comité tot behoud van de Nederlandse Hervormde Kerk. De hervormde synode spreekt vrijdag over het zogenaamde unievoorstel.
De 218 adhesiebetuigers roepen de synodeleden op deze week het gesprek aan te gaan over de achtergrond van dit voorstel. Ze vinden dat hiermee het meest recht gedaan wordt aan de werkelijke situatie in de kerken. Omdat over wezenlijke zaken als de structuur van de kerk, haar belijdenis, het verbond en het huwelijk geen brede consensus leeft, dreigen volgens hen scheuringen die de kerk onwaardig zijn.
Zes hervormde ambtsdragers hebben de afgelopen weken telefonisch predikanten benaderd met de vraag adhesie aan het unievoorstel te betuigen. Initiatiefnemer is ouderling-kerkvoogd C. Hovius uit Apeldoorn.
Zowel in de Waarheidsvriend als in het blad Confessioneel staat deze week een advertentie met daarin de namen van de predikanten. Drs. P. J. Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond, benadrukt dat zowel de GB als de CV principieel blijvend kiest voor de ambtelijke weg. De advertentie ziet hij als „een signaal vanuit het grondvlak van predikanten die de eenheid van de kerk begeren, in gebondenheid aan haar belijden.”
Vergunst benadrukt dat het bij de lijst met namen niet gaat om het getal, maar om de overtuiging. Om praktische redenen zijn niet alle hervormd-gereformeerde en confessionele predikanten benaderd. Ook zijn er volgens de algemeen secretaris predikanten die het unievoorstel wel steunen maar hierover bij voorkeur niet via de kerkelijke bladen willen communiceren. „Aan het ontbreken van iemands naam kan dus geen enkele conclusie worden verbonden.”
Met het oog op de synodevergadering van vrijdag heeft het hoofdbestuur van de Bond deze week een brief gestuurd aan de hervormde synode. Daarin spreekt het met name zijn zorg uit over ordinantie 5.4 in de nieuwe kerkorde, waar de kerk ruimte schept voor zegening van alternatieve relaties. „Aan de vooravond van een van de laatste beslismomenten vragen we u als hervormde synode de eenheid van Schriftgetuigenis en van de kerk vast te houden en geen besluiten te nemen die een deel van de kerk van haar vervreemdt, omdat naar haar overtuiging hier het Schriftverstaan in het geding is”, aldus de brief.