Kerk & religie

Aantal kerken op Atjeh verdubbeld

AMERSFOORT - Atjeh is het meest islamitische deel van Indonesië: 99 procent bestaat uit moslims. Toen na de tsunami niet de moslims maar de christenen de eersten waren die kwamen helpen, veranderde de situatie. „Ze hebben gezien dat God een God van liefde is. Het aantal christelijke kerken groeide van vier naar negen”, zegt ir. Januar Sugianto, directeur van de Bible League in Indonesië.

K. van der Zwaag
21 October 2005 10:51Gewijzigd op 14 November 2020 03:05
AMERSFOORT – Ir. Sugianto: „Zonder de Bijbel kan een christen niet groeien. Des te groter is het wonder dat de kerk in Indonesië toch tegen de verdrukking en alle moeiten in groeit.” Foto RD
AMERSFOORT – Ir. Sugianto: „Zonder de Bijbel kan een christen niet groeien. Des te groter is het wonder dat de kerk in Indonesië toch tegen de verdrukking en alle moeiten in groeit.” Foto RD

Sugianto weet hoe moeilijk het is om kerk te zijn in het land met de grootste moslimpopulatie ter wereld. „Van de 220 miljoen inwoners van Indonesië, in grootte het vierde land ter wereld, zijn er 150 miljoen moslim. Dat betekent dat er meer moslims in Indonesië wonen dan in het Midden-Oosten.”De afgelopen vijftig jaar zijn er meer dan 900 kerkgebouwen verwoest, verbrand en gesloten door radicale moslims, stelt hij vast. „De laatste twee jaar wordt het geweld heviger. Kerken worden gesloten omdat de leden geen toestemming krijgen bijeen te komen. Het is erg moeilijk om kerken te bouwen. Christenen wijken daarom uit naar hotels, restaurants en woonhuizen. Zodra radicale moslims dat vernemen, roepen zij de voorganger ertoe op te stoppen met deze bijeenkomsten. Doet hij dat niet, dan wordt gedreigd het gebouw waarin zij samenkomen te sluiten of te verwoesten. De laatste twee jaar zijn er alleen al in West-Java om die reden meer dan 25 kerken gesloten.”

De Indonesische regering keert zich duidelijk tegen het optreden van radicale moslims, erkent Sugianto. „De overheid beschermt tal van openbare plaatsen, zoals supermarkten. Maar de politie beschermt ook kerken bij speciale gelegenheden, zoals vieringen van Kerstfeest en Nieuwjaar. Het probleem ligt vooral bij plaatselijke regeringsleiders die op de hand van radicale moslims zijn. Zij houden hen de hand boven het hoofd en steunen hen ook als er door hun optreden kerken gesloten worden.”

Godsdienstles
Toch heeft Sugianto ook goed nieuws. Hij coördineert momenteel het verspreiden van zo’n 800.000 Bijbels per jaar in Indonesië. Op zijn kantoor in Jakarta werken negentien mensen die zich bezighouden met het verspreiden van evangelisatiemateriaal en lectuur voor het toerusten van kerkleiders en evangelisten. Ook de scholing zelf wordt door de staf van Bible League verzorgd. Via een bevriende generaal in het leger -die overigens moslim is- heeft Sugianto zelfs de militairen daar weten te bereiken. Ook op scholen wordt materiaal verspreid dat gebruikt wordt voor de godsdienstlessen.

Midden in de crisis groeit er interesse voor de boodschap van het Evangelie, merkt Sugianto. „Dat is vooral het geval bij zakenlieden, van wie velen de afgelopen tijd failliet zijn gegaan. Zakenmensen voelen zich door de moeilijke omstandigheden uitgedreven naar God, Die hun enige hoop is geworden. Christenen hebben veel werfkracht, omdat ze zich niet verzetten tegen de aanvallen van radicale moslims. Ze vechten niet terug en laten op die manier zien dat hun God een God van liefde is. Christenen getuigen dat in Jezus de weg naar de hemel is geopend en dat dat voor hen zekerheid is, terwijl moslims dat nooit durven zeggen.”

Sugianto wijst op opzienbarende dingen op Atjeh, een van de zwaarst getroffen gebieden van Indonesië tijdens de tsunami. Hij laat een album met gruwelijke foto’s zien die direct na de verwoestende zeegolf zijn gemaakt. „God opende de deuren en ook de harten van Atjeërs”, zegt Sugianto. „Christenen hebben vele jaren gebeden om een geopende deur. Atjeh is het meest islamitische gedeelte van Indonesië met 99 procent moslims en waar zelfs de sharia op het publieke leven is toegepast. Na de tsunami waren het de christenen die het eerst kwamen om te helpen, en niet de moslims. Dat heeft veel indruk gemaakt op de bevolking. Het aantal kerken is gegroeid, van vier naar negen. En er zijn nu twee kerkplanters werkzaam.”

Opleving op Nias
Een opleving kent ook het eiland Nias, zegt Sugianto. „Drie maanden na de tsunami is dit eiland door een zware aardbeving getroffen. Het land is grotendeels verwoest door een ramp die vergeleken met de tsunami maar weinig bekendheid geniet. Het eiland was slechts in naam christelijk, maar christenen deden daar slechte dingen, zoals roken, drinken en het zich bezighouden met occulte praktijken. Door de verdrukking is er een opleving gekomen en is het land geestelijk gelouterd. Of we de tsunami nu moeten zien als een straf van God of niet: Hij herinnert ons wel aan onze zonden en wijst erop dat er alleen in Hem redding en vergeving is.”

Directeur Meijer van Bible League Nederland zal over twee weken voor projectcontrole en rapportage zowel Atjeh als Nias bezoeken. Voor zowel Atjeh als Nias heeft Bible Leaugue Nederland speciaal 5000 Bijbels gedrukt in de lokale talen. Tekort aan Bijbels in Indonesië is een grote zorg voor Sugianto. „Analfabetisme is geen probleem meer in Indonesië, maar armoede en werkloosheid wel. Indonesië kent 40 miljoen werklozen, een gigantisch aantal op de 220 miljoen inwoners. Velen hebben geen geld om eten te kopen, laat staan een Bijbel aan te schaffen. Er zijn veel dorpen waar slechts één Bijbel per kerk is.” In de steden is het beter gesteld. „De Bijbel is het voedsel voor onze ziel. Zonder de Bijbel kan een christen niet groeien. Des te groter is het wonder dat de kerk in Indonesië toch tegen de verdrukking en alle moeiten in groeit.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer