Kerk & religie

In noodgevallen kriebelt het bij Dorcas

ANDIJK - Hoewel Dorcas zeer actief is in binnen- en buitenland is de hulporganisatie vooral bekend van de kledinginzameling. In het Noord-Hollandse Andijk komen kleding en kennis samen. Dorcas bestaat dit jaar een kwarteeuw.

19 October 2005 08:58Gewijzigd op 14 November 2020 03:04
ANDIJK – Stichting Dorcas Hulp Nederland bestaat dit jaar een kwarteeuw. Hulp verleent de organisatie onder andere in Albanië. Op de foto tante Alie uit Leeuwarden. Zij heeft in Albanië een aantal jaren vrouwen geholpen bij de verzorging van hun kinde
ANDIJK – Stichting Dorcas Hulp Nederland bestaat dit jaar een kwarteeuw. Hulp verleent de organisatie onder andere in Albanië. Op de foto tante Alie uit Leeuwarden. Zij heeft in Albanië een aantal jaren vrouwen geholpen bij de verzorging van hun kinde

We doen een vluchtig rondje door de enorme opslagloods. Een heftruck zoeft langs de metershoge stellingen. Met daarin computerkasten, oude dekens. Kinderwagens, matrassen, stoelen en tafels. Rijen vazen, kasten vol servies. Zakken kleding, rollators, fietsen. Pallets met bonen, koffers, een piano en zelfs zakken met pepernoten. Van 5 december 2004 nog?Voorlichter Henk Lubberts grijnst. Met oude pepernoten weet Dorcas ook geen weg. En dat geldt voor meer spullen in de hallen. „Wij hanteren de stelregel dat iemand de goederen voor Dorcas ook aan zijn buurman moet kunnen geven.”

Helaas is dat niet altijd het geval. Het kost veel werk om al de kleding en de overige spullen te sorteren. Ga er maar aan staan als vrijwilliger. „Mensen geven vieze kleding, kledingstukken zonder knopen of spullen met verfvlekken.”

Na het sorteren gaan de goederen verpakt op de schappen. „Vroeger gaven we alles weg”, zegt de voorlichter. „Nu leggen we lijsten aan van spullen die nodig zijn. Pas na een gericht verzoek uit het buitenland gaan de goederen op transport.”

Dingen die niet te vervoeren zijn, zoals fragiele vazen, worden verkocht in de Dorcas-winkels: in Aalsmeer, Andijk, Barneveld, Bergambacht, Hoogeveen, Nijverdal, Schoonhoven, Westerhaar en Woudenberg. Het is de bedoeling het aantal winkels in drie jaar tijd te verdubbelen.

Per jaar gaan er 150 transporten de grens over. Eerder bekostigde Dorcas deze transporten deels met de verkoop van ongesorteerde kleding. Maar de opbrengst daarvan holt de laatste jaren achteruit. „Eigenlijk”, zegt Lubberts, „zouden we bij elke zak kleding een euro moeten krijgen om het transport daarvan te kunnen bekostigen.”

De hulporganisatie heeft een achterban van 43.000 mensen. Per jaar zijn er 6000 vrijwilligers actief voor Dorcas. Ze zitten in een werkgroep, beheren een depot of doen chauffeurswerk. Een ander deel zet zich in de tweede week van november in voor de nationale voedselactie. Supermarktklanten vullen in deze week zo’n 50.000 voedselpakketten.

Niet-kerkelijken
Stichting Dorcas Hulp Nederland werkt samen met de overkoepelende stichting Dorcas Aid International. De voorbereiding, uitvoering en controle van de projecten gebeurt onder verantwoordelijkheid van Dorcas Aid International. Dorcas Hulp Nederland richt zich vooral op de fondsenwerving in geld en goederen. Daar horen ook de contacten met de achterban bij.

Die achterban bestaat volgens Lubberts uit „lezers van het Reformatorisch Dagblad, het Nederlands Dagblad, het Friesch Dagblad en Trouw.” Van de steun aan Dorcas komt 20 tot 25 procent van niet-kerkelijken. „We zijn blij dat we een taal spreken die niet-kerkelijken begrijpen. Misschien dat ze via ons werk, en vooral door de motivatie van waaruit we ons werk doen, geïnteresseerd raken in wat er nu eigenlijk in die Bijbel staat.”

De christelijke hulporganisatie stelt zich ten doel „de opdracht van Jezus Christus te vervullen om te zorgen voor de armen en verdrukten, ongeacht hun ras, religie, geslacht of politieke overtuiging.” Deze zorg bestaat uitsluitend uit materiële hulp.

Waarin onderscheidt Dorcas zich van een niet-christelijke organisatie? Lubberts: „Wij geloven dat we zonder gebed net zo goed kunnen ophouden. We beginnen de werkweek met bidden en gebruiken een gebedsjournaal. Daarnaast vinden we het belangrijk dat onze lokale partners in het buitenland christelijke partners zijn. Van hen vragen we of ze zonder voorwaarden hulp willen geven aan de allerarmsten: wezen, grote gezinnen, noem maar op. Dat deed Jezus ook. Daardoor kwam Hij in gesprek met mensen.

Als mensen die we helpen nergens naar vragen is dat oké. Soms ontstaan er door hulp wel gesprekken. Daarom is het belangrijk dat er hulp is, ongeacht de achtergrond van mensen.”

Als kerken aangeven dat ze Bijbelse lectuur tekort komen, verleent Dorcas geen hulp. Dergelijke hulpvragen worden doorgespeeld naar organisaties als Stichting Antwoord in Andijk.

Bevlogenheid
Volgens de voorlichter is Dorcas een professionele organisatie geworden. De stichting heeft het CBF-kenmerk en dingt mee naar de zogenaamde Transparant-prijs: de prijs voor de charitatieve organisatie met het beste en meest transparante jaarverslag. Dorcas kreeg vorige week een vijfde plaats onder de inzenders toebedeeld met het jaarverslag van 2004.

Deze professionaliteit moet echter niet ten koste gaan van de bevlogenheid die de eerste tien jaar van Dorcas kenmerkte, vindt Lubberts. „Het moet blijven gaan om hulp aan mensen. Als er signalen komen dat het niet goed gaat in Niger of dat er overstromingen zijn in Roemenië, gaat het aan alle kanten kriebelen. Ook als deze landen niet tot de vijftien behoren waar op dit moment Dorcas-projecten lopen.”

Azië, nog zo’n voorbeeld. „Wij waren daar in december 2004 niet actief. Maar de telefoon stond roodgloeiend. Mensen wilden via Dorcas aan slachtoffers van de tsunami geven. Nou, dan doen wij onze rekening niet op slot. De giften hebben wij doorgesluisd naar World Vision, die wel hulp verleende in het getroffen gebied. De mensen voor wie we het doen, motiveren ons. Dan ben je niet afhankelijk van een pand en van middelen.”

Internet
Dorcas ontstaat in 1985 als werkgroep uit de Christelijke Stichting voor Hulp aan Gewetensvervolgden (CSHG). Deze organisatie ontstond in 1980 en zette zich in voor mensen die om hun geloof vervolgd werden.

De eerste vijf jaren van de geschiedenis van Dorcas staan daarom vooral in het teken van acties. Daarna komt de materiële hulpverlening op gang. In Albanië verrijst een broodfabriek, in Moskou een gaarkeuken. Er is onder meer noodhulp na de orkaan Mitch en structurele hulp in Albanië en Beslan.

In 2003 lanceert Dorcas het project ”Adopt a Granny”. Door sponsoring van een ’opa’ of ’oma’ worden de leefomstandigheden van Afrikaanse en Oost-Europese ouderen verbeterd. Ze krijgen kleding, medische zorg of een bed. In twee jaar tijd meldden zich 1000 sponsors aan voor dit project.

Sommige middelen benut Dorcas nog onvoldoende, geeft de voorlichter aan. Zoals sms en internet. „Maar we moeten ook nuchter zijn. Een deel van de achterban is zestigplus.” Het jongerenblad van Dorcas gaat naar ongeveer 7000 adressen.

Visky
Aan de muur van de vergaderruimte in het pand hangen verschillende fotocollages. Met daaronder een persoonlijke noot van enkele regiocoördinatoren van Dorcas. Zoals de handtekening van P. Visky, zoon van de onlangs overleden Hongaarse predikant F. Visky. „Keep praying for us.”

De jubileumdag van Dorcas Hulp Nederland wordt gehouden op 22 oktober in Andijk. Programmaonderdeel is de opening van het nieuwe pand van Dorcas Aid International.

Nog één vraag aan de voorlichter: schrijf je Dorcas nu met een c of toch met een k? Lubberts: „In 2002 is het oude logo met daarin een k vervangen door een nieuw logo met een c. Om verschillende redenen is het promotiemateriaal niet tegelijk, maar stap voor stap vervangen. De borden bij de depots van Dorcas zijn nu pas aan de beurt. Vandaar dat je hier en daar nog de naam Dorkas met een k tegenkomt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer