AzG eist toegang tot immigranten
RABAT - Artsen zonder Grenzen (AzG) eist van de Marokkaanse regering toegang tot een groep van 1000 immigranten bij de Zuid-Marokkaanse stad Bou-Izakarn. De hulporganisatie heeft woensdag ook geëist dat de mensen eten en drinken krijgen, medische zorg en een menswaardige behandeling.
Volgens AzG zijn de vluchtelingen al een week op reis onder onmenselijke omstandigheden. De groep, onder wie zwangere vrouwen en kinderen, heeft volgens de hulporganisatie in de woestijn rondgezworven zonder eten en drinken. Veel mensen zijn ernstig verzwakt en hebben met spoed medische hulp nodig, aldus de organisatie, die al sinds 1998 in Marokko werkt. „Er zijn op dit moment zo’n 1000 mensen van wie we niet weten waar ze naartoe worden gebracht en tot wie wij geen toegang hebben”, aldus Wouter Kok van AzG.AzG berichtte woensdag ook dat Marokko honderden Afrikaanse vluchtelingen uit het woestijngebied van de Westelijke Sahara heeft teruggehaald. De illegale migranten werden volgens de organisatie met bussen en vrachtwagens naar de Marokkaanse stad Goulimme gebracht, vlak bij de grens met de Westelijke Sahara, een vroegere kolonie van Spanje.
Marokko begon woensdag met het terugsturen van 600 mensen uit Mali. Een eerste groep van 140 Malinezen arriveerde woensdag per vliegtuig in eigen land. Ook 550 Senegalezen worden via een luchtbrug weer naar hun land gebracht.
De Marokkaanse politie heeft de afgelopen dagen meer dan 2500 illegale immigranten aangehouden die probeerden de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla te bereiken. De Marokkaanse regering zei alles te doen om de vluchtelingenstroom in te dammen. Rabat heeft 11.000 militairen en politieagenten ingezet om de grenzen te bewaken en mensensmokkelaars op te sporen. Dit jaar heeft Marokko al 400 smokkelbendes opgerold, waardoor zeker 26.000 vluchtelingen er niet in zouden zijn geslaagd Spanje te bereiken.
De Europese Unie constateerde woensdag dat Marokko dreigt te bezwijken onder de grote stroom asielzoekers uit Afrikaanse landen. Europees commissaris Frattini (Justitie en Asiel) wil daarom meer contact tussen EU, de betrokken Afrikaanse landen, Marokko en buurland Algerije om de asielstroom op te vangen.
Volgens Frattini wachten momenteel in Algerije 20.000 asielzoekers uit landen ten zuiden van de Sahara om via de Spaanse enclaves in Marokko naar Europa te kunnen trekken. Daarnaast zouden nog eens 10.000 vluchtelingen in Marokko wachten. Verder uitte Frattini zijn grote zorg over 500 vluchtelingen die nog in de Algerijnse woestijn worden vermist. In Melilla hebben zich ruim 1200 Afrikanen gemeld die in Europa asiel willen vragen.
Frattini heeft een missie van Europese experts naar Marokko gestuurd om te kijken welke maatregelen de EU kan nemen om de asielstroom in te dammen. De Italiaanse eurocommissaris verwacht dat het aantal asielzoekers de komende jaren verder zal stijgen, als gevolg van de „deprimerende economische situatie in Afrika.” Hij wil in samenwerking met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen tot een serie concrete maatregelen om de lasten voor Marokko te verlichten. Daarover vindt volgende maand verder overleg plaats.
Spanje wil meer geld van de Europese Unie om zijn zuidgrens te beveiligen tegen de groeiende stroom migranten. Dat heeft de Spaanse minister van Justitie, Juan Fernandor Lopez Aguilar, woensdag gezegd op een bijeenkomst van de EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie in Luxemburg.