Kerk & religie

Joods kerkgenootschap bezorgd over godsdienstvrijheid

Het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) wordt steeds meer geconfronteerd met signalen van een afnemende godsdienstvrijheid. Aan de uitoefening van de joodse religie dreigen beperkingen te worden gesteld die hun precedent niet kennen, aldus het NIK in een brief aan informateur Donner.

ANP
10 June 2002 12:57Gewijzigd op 13 November 2020 23:36

Het kerkgenootschap, waarbij ongeveer dertig (orthodoxe) Joodse Gemeenten zijn aangesloten, wijst op de belemmeringen die de overheid lijkt op te gaan werpen ten aanzien van het huwen met buitenlanders. Ook wijst het kerkgenootschap op de in het geding zijnde voortzetting van eeuwigdurende grafrechten. Verder is bezorgd over het toenemend verbaal en fysiek geweld tegen joden. Het NIK vraagt de informateur en de fractieleiders van CDA, LPF en VVD te bewerkstelligen dat de joods-religieuze riten en uitingen ongestoord kunnen worden voortgezet.

Het voornemen een drempel op te werpen ten aanzien van het huwen met een buitenlandse partner, raakt de joodse gemeenschap van ongeveer 35.000 personen. Vooral Nederlandse joden die zich meer dan gemiddeld bezighouden met het belijden van hun religie, hebben volgens het NIK de behoefte om buiten de landsgrenzen een huwelijkspartner te vinden. Omdat de groep te klein is, kan een keuze niet tot Nederland beperkt blijven.

De minister van Binnenlandse Zaken is van plan de mogelijkheid tot uitgifte van en het behoud van bestaande eeuwigdurende grafrechten ter discussie te brengen. Volgens de joodse ritus worden overledenen echter uitsluitend in een graf met eeuwigdurend recht begraven, aldus het NIK.

Het kerkgenootschap constateert verder de sterk in aantal en grimmigheid toegenomen aanvallen op leden van Joodse Gemeenten omdat zij door hun uiterlijk (keppel, hoed, baard) als joden herkenbaar zijn.

Tot enige jaren geleden was het ondenkbaar dat het dragen van joodse ’uiterlijkheden’ gepaard ging met gevaar voor de lichamelijke integriteit. „Nu worden onze leden nageroepen, uitgescholden, staande gehouden, bespuwd en belaagd”, enkel en alleen omdat zij joods zijn of als zodanig herkenbaar zijn. Ook zijn er joodse kinderen die zich op niet-joodse scholen bedreigd voelen. „Dit zijn ontoelaatbare toestanden”, schrijft het kerkgenootschap.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer