Kerk & religie

Rk-schandaal in VS groter dan gedacht

De omvang van het seksschandaal in de Amerikaanse Rooms-Katholieke Kerk is groter dan tot dusver bekend was. Dit berichtte de Washington Post zondag op basis van eigen onderzoek.

ANP
10 June 2002 09:52Gewijzigd op 13 November 2020 23:36

De Rooms-Katholieke Kerk heeft alleen al dit jaar 218 priesters uit hun functie ontheven op verdenking van seksueel misbruik van minderjarigen. Daarnaast konden 34 priesters van wie bekend is dat zij zich hieraan schuldig hebben gemaakt, hun werk voortzetten.

In de periode 1960 tot 2001 zijn 866 priesters in Amerika beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarigen, minder dan 1,5 procent van de 60.000 geestelijken in deze periode. Van hen zijn 350 geestelijken uit hun functie ontheven. Slechts twintig werden er naar de lekenstand teruggezet.

Omdat de bisdommen autonoom zijn, beschikt de kerk niet centraal over gegevens. Daarom had de Washington Post alle 178 bisdommen aangeschreven. Daarvan reageerden er 96 wel en 78 niet. Over de tweede groep bisdommen verzamelde de krant informatie op basis van bisdombladen, websites van bisdommen en plaatselijke kranten.

Ruim 300 Amerikaanse bisschoppen komen deze week van donderdag tot zaterdag in Dallas bijeen. Daar bespreken zij onder meer de voorgestelde maatregelen die bedoeld zijn om seksueel misbruik te voorkomen en eventuele gevallen zo helder mogelijk af te handelen. Priesters die zich in de toekomst aan een kind vergrijpen, worden uit hun functie ontheven. Degenen die dit meermalen hebben gedaan, wacht dezelfde straf, aldus het voorstel. Alle gevallen worden voortaan aan justitie gemeld, als de bisschoppen met het voorstel instemmen. Hiervoor is een tweederde meerderheid nodig.

De vereniging van slachtoffers van seksueel misbruik door een geestelijke (SNAP) krijgt op de bisschoppenconferentie in Dallas niet de gelegenheid de bisschoppen toe te spreken. De gesprekken daarover werden vrijdag afgebroken nadat de vereniging zich had geschaard achter een rechtszaak om de geheimhouding op de schikkingen met slachtoffers op te heffen. „Onze uitnodiging werd beantwoord met een rechtszaak”, zei bisschop Wilton Gregory, voorzitter van de bisschoppenconferentie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer