Tweede druk Bijbel met kanttekeningen in voorbereiding
BARNEVELD - „De eerste druk van de Statenbijbel met kanttekeningen is nagenoeg uitverkocht. Een tweede druk van 10.000 exemplaren is in voorbereiding en zal binnenkort uitkomen.”
Deze mededeling deed ds. P. Blok, voorzitter van de Gereformeerde Bijbelstichting (GBS), zaterdag tijdens de jaarlijkse toogdag in Barneveld. Begin volgend jaar verschijnt er ook een kleiner formaat van de Bijbel met kanttekeningen. Die is geschikt voor jongeren voor gebruik in huis, op school en op de catechisatie. Er komt een uitvoering met en zonder de berijmde psalmen en de formulieren.J. de Koning, algemeen medewerker bij de GBS, lichtte toe dat deze dundrukbijbels met kanttekeningen slechts ongeveer 1,5 centimeter dikker zijn dan de gangbare Bijbels in dit formaat. Er zijn, aldus De Koning, contacten gelegd met het Hoornbeeckcollege om deze uitgave op de boekenlijst te zetten. De GBS heeft plannen om andere reformatorische scholen actief te benaderen.
De Koning gaf aan dat steeds meer kerkenraden de bestaande Bijbel met kanttekeningen uitreiken als huwelijksbijbel. Deze Bijbel wordt ook in groter formaat uitgebracht en kan dan dienst doen als kanselbijbel.
Het is verder de bedoeling om in januari 2006, als de GBS officieel veertig jaar bestaat, een jubileumnummer van Standvastig uit te brengen.
In zijn openingsrede memoreerde ds. Blok het feit dat de toogdag voor de veertigste keer werd gehouden. „De Heere heeft ons bij elkaar gelaten, terwijl de aanslagen tegen het Woord des Heeren vermenigvuldigden.” De predikant vindt het een voorrecht dat de GBS de Bijbel met kanttekeningen heeft mogen uitgeven en dat de organisatie niet meegaat met de „geest van vernieuwingen.”
De toogdag vindt, aldus de voorzitter, plaats in een donkere tijd, waarin de Geest van ontdekking en onderscheid veelal gaat ontbreken. De verwachting voor de komende tijd is echter in Gods eeuwige Woord, waarbij hij verwees naar Jesaja 32:2: „En die Man zal zijn als een Verberging tegen den wind en een Schuilplaats tegen den vloed; als waterbeken in een dorre plaats, als de schaduw eens zwaren rotssteens in een dorstig land.”
De tweede spreker ’s morgens, ds. H. Zweistra uit Leerbroek, sprak over „het profetische Woord, dat zeer vast is” (2 Petrus 1:19a). „Tegenwoordig zeggen veel mensen dat het Boek der boeken een fabel is. De geschiedenissen uit Genesis over de schepping en de eerste mensen vinden ze een samenspel van gedachten en ontroeringen en ze beschouwen die niet als echt gebeurd. Men wil de jeugd indoctrineren en meezuigen en de vastigheid uit de handen slaan. Gelukkig hebben wij het profetische Woord dat zeer vast is.”
„De opening Uwer woorden geeft licht, de slechten verstandig makende.” Deze woorden uit Psalm 119:130 waren het uitgangspunt van de toespraak van ds. F. Mallan uit Alblasserdam. „Als een mens gebukt gaat onder een hoge schuld, dan weet hij de weg tot verlossing niet zomaar te vinden. Hij vindt Jezus niet in de Schrift. De Joden hebben ook het Oude Testament, maar ze lezen er Jezus niet in. Het Woord moet geopenbaard worden. God maakt een mens ontvankelijk voor de ontdekking van die verborgenheid.” Ds. Mallan vreest dat het opgroeiend geslacht niet veel meer weet van de bevinding van de heiligen en dat velen niet weten wat de rechte godsdienst is.
Ds. A. van Heteren uit Urk sprak over „het zwaard des Geestes, hetwelk is Gods Woord” (Efeze 6:17b). Hij vindt de Statenbijbel een goed zwaard dat hij niet wil inruilen voor een nieuwe vertaling, ook niet voor een Herziene Statenvertaling (HSV). De predikant citeerde daarbij uit een brochure van de GBS waarin het boek Genesis van de nog onvoltooide HSV kritisch wordt besproken.
Ds. H. Molendijk uit Oosterland sprak over de woorden: „En de Geest is het Die getuigt, dat de Geest de waarheid is” (1 Joh. 5:6c). Hij zei dat de Heilige Geest in het hart plaatsmaakt voor de Zaligmaker. „De Geest werkt in de harten van de uitverkorenen door hen te laten zien hoe groot hun zonden en ellenden zijn en door te laten voelen dat ze alles missen. De Geest overtuigt de zondaar ervan dat hij niet kan bestaan buiten God. De Geest maakt plaats voor genade en verlossing. Het komt erop aan dat Christus door de Geest in het hart van de zondaar geopenbaard wordt als de gezegende Verlosser.”
Ds. A. Wijnmalen uit Vianen sprak een slotwoord naar aanleiding van de geschiedenis van Filippus en de Moorman uit Handelingen 8:39b: „Want hij reisde zijn weg met blijdschap.”