Werkgever moet meer voor opvang betalen
DEN HAAG - Werkgevers moeten een aanzienlijk deel betalen van de kinderopvang die scholen moeten gaan bieden. Scholen zijn vrij in de manier waarop ze de opvang regelen.
Dat staat in een voorstel van de ministers De Geus van Sociale Zaken en Van der Hoeven van Onderwijs dat vrijdag in het kabinet besproken is. De discussie moet de komende maand leiden tot een plan van aanpak.Tijdens de algemene beschouwingen over de begroting van 2006, twee weken geleden, kondigde premier Balkenende al aan dat het kabinet positief staat tegenover de gedachte dat scholen de plicht krijgen om kinderen van ’s morgens halfacht tot ’s avonds halfzeven op te vangen. Hij zei dat in reactie op een VVD/PvdA-motie over hetzelfde onderwerp.
Het kabinet wees de motie toch af, omdat er te veel vragen waren over de financiering. Die bezwaren lijken nu grotendeels weggenomen, zo kon donderdag worden opgemaakt uit de inbreng van minister Zalm van Financiën tijdens de algemene financiële beschouwingen. Op dit moment betalen werkgevers, werknemers en overheid elk ongeveer eenderde voor de kinderopvang. Zalm wil nadrukkelijker kijken naar de werkgevers. Welk percentage zij voor de opvang moeten gaan betalen, is nog niet duidelijk.
Verder zei Zalm donderdag dat scholen alleen verplicht zijn de opvang aan te bieden als ouders dat vragen. Hoe groot de groep ouders moet zijn voor de school de opvang moet realiseren, moet nog nader worden onderzocht.
Scholen hoeven de opvang ook niet zelf te organiseren. Ze kunnen een beroep doen op organisaties voor kinderopvang of vrijwilligers. De school mag de opvang ook uitbesteden aan een andere school, maar moet dan wel voor vervoer zorgen.