„Religie schadelijk voor samenleving”
OMAHA - Religie kan schadelijk zijn voor de samenleving. Godsdienstige overtuigingen gaan gepaard met meer moorden, abortussen, seksueel wangedrag en zelfmoorden. Deze conclusie trekt de Amerikaanse onderzoeker Gregory Paul in het academisch tijdschrift Journal of Religion and Society van deze week.
Paul vergeleek onderzoekscijfers over moorden, abortussen, zelfmoorden en tienerzwangerschappen van de Verenigde Staten met cijfers uit meer ontkerkelijkte landen, zoals Groot-Brittannië. Daarvoor maakte hij gebruik van gegevens van onderzoeksinstituten als het International Social Survey Programme, Interpol en Gallup. Paul is van huis uit paleontoloog en specialist in dinosaurusfossielen.„Veel Amerikanen zien hun kerkgaande land als een buitengewoon door God gezegende stad op een heuvel, een lichtend voorbeeld voor alle andere volken”, schetst Paul, om dit beeld vervolgens hard onderuit te halen. „Over het algemeen gaan hogere gradaties van godsdienst en geloof in een Schepper gepaard met hoge gradaties van zelfmoorden, kinder- en jongerensterfte, soa-infecties, tienerzwangerschappen en abortussen. De Verenigde Staten doen het op deze gebieden bijna altijd spectaculair slechter dan andere ontwikkelde landen.”
Uit het onderzoek blijkt volgens Paul dat hoe seculierder het land is, hoe minder problemen er voorkomen. De onderzoeker benadrukt dat de Verenigde Staten het enige ontwikkelde land zijn waar het aantal moorden nog steeds erg hoog is. Ook is het aantal besmettingen van tieners met de soa gonorroe in de VS 300 keer hoger dan in minder godsdienstige landen en zijn er „ongewoon veel” syfilisinfecties en abortussen bij tieners.
De onderzoeker zegt niet alleen te staan in zijn overtuigingen. Volgens hem is al uit diverse onderzoeken gebleken dat religie sociale misstanden mede kan veroorzaken. „Ik denk dat Europese landen steeds meer neerkijken op de slechte sociale omstandigheden van ’christelijke’ landen.”
De huidige niet-religieuze moderne staten bewijzen volgens Paul het ongelijk van de theorie die stelt dat er geen goede samenleving kan bestaan zonder het geloof in een schepper van morele normen en waarden „De algemeen verspreide angst dat een goddeloze maatschappij ontaardt in een sociale ramp, is daarom onterecht.”
Prof. Gary Bouma, anglicaans priester en hoogleraar sociologie aan de Monash Universiteit in Melbourne, uitte woensdag voor de Australische omroep ABC felle kritiek op het onderzoek van Paul, met name op de gebruikte methode. „Dit soort argumenten komen steeds weer terug, ook nu weer in de context van het Intelligent Design-debat, waaraan Paul als paleontoloog een bijdrage wil leveren. Nu betreedt hij echter het terrein van wat ik sociologie noem, waar hij zonder voorbereiding, bewijzen of methode uitspraken over doet.”
Paul geeft volgens hem geen antwoord op de vraag waarom meer godsdienstige landen meer geneigd zouden zijn tot sociale ontregeling, zoals een hoger aantal moorden en tienerzwangerschappen. „Het spijt me, maar de oorzaken voor die dingen worden eerder gevonden in andere verklaringen dan godsdienstige”, aldus prof. Bouma.