Nieuw centrum voor toeristen bij Klaagmuur
JERUZALEM - In een nieuw toeristencentrum bij de Westelijke Muur in Jeruzalem kunnen bezoekers opgravingen bekijken uit de eerste en de tweede tempelperiode. Dat heeft de districtsarcheoloog voor Jeruzalem van de Israëlische oudheidkundige dienst, Jon Seligman, dinsdag gezegd.
Het centrum bevindt zich in onderaardse ruimtes bij het gebedsgedeelte van de Westelijke Muur, ook wel Klaagmuur genoemd. De hallen in het centrum dateren uit het tijdperk van de 14e-eeuwse mammelukken, de 12e-eeuwse kruisvaarders en de 7e-eeuwse Umayyaden.De vloer van de hal van de Umayyaden bestaat uit glas waaronder bezoekers een muur uit de eerste tempelperiode en een ritueel bad uit de tweede tempelperiode kunnen zien. De muur dateert uit ongeveer de zevende eeuw voor Christus, aldus Seligman. Waarschijnlijk was deze onderdeel van een huis.
De meeste vondsten uit de eerste tempelperiode waren tot nu toe in de Stad van David, aan de zuidkant van de Tempelberg, en niet bij de Westelijke Muur.
Het rituele bad werd aangelegd in de tijd van de Hasmoneeën in de tweede eeuw voor Christus. Joden daalden in een bad af om rituele reinheid te verwerven voor ze de tempel betraden. De vondst is volgens Seligman belangrijk, omdat er nog niet eerder een ritueel bad op deze plek van Jeruzalem is aangetroffen. „We hebben vele van dergelijke rituele baden in het gebied ten zuiden van de Tempelberg. Dit bad is verbonden met een van de poorten die naar de Tempelberg leidden in de tweede eeuw voor Christus.”
In de hallen zijn ook glazen beeldhouwwerken te zien. Voor de acht kunstwerken is 150 ton glas gebruikt. De werken bestaan uit lagen, die opeenvolgende beschavingen en joodse generaties symboliseren. De ontwerpers van de tentoonstelling, die ”de serie van generaties” heet, hebben gebruikgemaakt van technieken waardoor voortdurend wolken uit de aarde omhoog rijzen. Daarvan wordt ook veelvuldig gebruikgemaakt bij een show met lichteffecten en dreunende muziek, waarbij een man op een scherm uitleg geeft over de joodse verbondenheid met Jeruzalem door de eeuwen heen.
De attractie zal mogelijk tijdens de joodse feesten over drie weken worden geopend, aldus medewerker Eli Weissbert.
Het is nog niet zeker of de bezoekers afspraken moeten maken, zoals het geval is met de tunnel die langs de Westelijke Muur loopt. Het onderaardse complex bevindt zich in de buurt van die tunnel. De opening daarvan leidde in 1996 tot hevige botsingen tussen het Israëlische leger en de Palestijnen.
De Jeruzalemse archeoloog professor Gabriël Barkai heeft gisteravond de vondst bekendgemaakt van een zegel met inscriptie uit de eerste tempelperiode, aldus de krant The Jerusalem Post. Hij trof de zegel aan in het archeologisch zeer belangrijke materiaal dat moslims op een vuilnisbelt gooiden bij de aanleg van een uitgang van een moskee op de Tempelberg. Het is niet duidelijk wat op de zegel geschreven staat, maar mogelijk gaat het om de naam van de eigenaar.