„Nepal martelt journalisten”
Meer dan honderd journalisten zijn sinds het uitroepen van de noodtoestand in Nepal in november vorig jaar opgepakt. Meer dan twintig van hen zitten nog vast. Sommigen van hen zijn gemarteld. Dat heeft een Amerikaanse journalistenorganisatie donderdag gezegd.
Leden van het Center for Protection of Journalists uit New York hebben gedurende twee weken in Nepal journalisten bezocht die in de gevangenis hebben gezeten omdat ze hadden geschreven over de maoïstische opstandelingen, die sinds 1996 tegen de regering vechten. „We zijn verontrust over de arrestatie van journalisten in Nepal. Ze worden tijdens hun gevangenschap gemarteld, geblinddoekt en zelfs met de dood bedreigd”, zei Josh Friedman van de organisatie. „Dit hoort in een democratie zoals Nepal niet te gebeuren.”
De Nepalese regering riep de noodtoestand vorig jaar november uit nadat de maoïstische rebellen een wapenstilstand hadden verbroken en hun aanvallen hervatten. Het grondwettelijke recht op vrijheid van meningsuiting en het verbod op preventieve arrestatie zijn opgeschort.
De leden van het Center for Protection of Journalists hebben naar eigen zeggen „een patroon van mishandeling” ontdekt dat erop wijst dat de hoogste autoriteiten de opdracht hebben gegeven tot het martelen van journalisten. De arrestaties van journalisten hebben een klimaat van angst geschapen, zeggen de Amerikanen. Zelfcensuur komt veel voor.
Vorige maand werd de verslaggever Rewati Sharma van het dagblad Rajdhani vier dagen vastgehouden zonder in staat van beschuldiging te zijn gesteld. Volgens de Amerikaanse organisatie werd hij gearresteerd door politieagenten in burger en later geblinddoekt en in elkaar geslagen terwijl zijn handen op zijn rug gebonden waren. Ook werd hij met de dood bedreigd. Sharma had over de maoïsten geschreven en weigerde zijn bronnen te onthullen.
Een regeringsfunctionaris, die alleen wilde praten op voorwaarde van anonimiteit, zei dat alleen rebellen en degenen die hen steunen worden opgepakt. Individuele gevallen weigerde hij te bespreken. De politie zei dat sommige journalisten die onware verhalen met geruchten over veiligheidsdiensten hadden gepubliceerd, zijn gearresteerd op verdenking van het verlenen van steun aan de rebellen. Daarop staat maximaal levenslang.
De Franse organisatie Journalisten zonder Grenzen noemde Nepal onlangs de grootste journalistengevangenis ter wereld.