Synode CGK gaat zich buigen over persbeleid
De christelijke gereformeerde deputaten die wijzigingen inzake de kerkorde aangeven aan de synode van Leeuwarden/Nunspeet, stellen volledige openheid van de synode voor wat betreft de pers, zonder enige restrictie. Het onderwerp komt mogelijk volgende week op de synodetafel.
Het gaat om een voorstel om artikel 50.7 van de huidige kerkorde te wijzigen. In het huidige artikel staat dat onder voorwaarden kan worden voldaan aan verzoeken van de pers om toegang tot de openbare zitting te ontvangen. Die voorwaarden zijn: „Dat het moderamen gerechtigd is ten aanzien van bepaalde zaken geen publicatie toe te staan, alsmede dat, indien het moderamen van oordeel is dat bepaalde publicaties onjuist zijn, de pers verplicht is rectificatie op te nemen in het eerstvolgende nummer van het blad waarin deze publicatie werd opgenomen.”
Verder vermeldt het huidige kerkordeartikel de zinsnede: „voorzover het geen comité-zaken betreft, mogen verslaggevers inzage ontvangen in de ingediende en in te dienen rapporten.” In de praktijk komt het erop neer dat vertrouwelijke rapporten een andere kleur hebben, zodat die niet aan de perstafel worden uitgedeeld.
Deputaten stellen een verkort persartikel voor. Daarin zijn de beperkingen weggevallen. Verder wordt de huidige gang van zaken geformaliseerd door in het artikel het voorstel op te nemen dat „de assessor van de synode in eerste instantie de aangewezene is om het contact tussen de pers en de synode te verzorgen.”
Motivatie
Deputaten motiveren hun voorstel, maar merken eerst op dat het om „een heikele zaak” gaat. Ze verwijzen naar de synode van 1959, waar het besluit tot het huidige kerkordeartikel is genomen. „Het betrof toen Kerknieuws (van Scheps, red.) Trouw en De Rotterdammer. De verhoudingen zijn 37 jaar later aanzienlijk gewijzigd.”
Deputaten menen: „Ons omgaan met de pers is soms wat krampachtig en past beslist niet meer bij de persvrijheid zoals die in ons land breed uitgemeten en beleefd wordt. Het brengt ons per consequentie ook te dicht bij de tafels van de redactie.”
Verder schrijven deputaten dat „we een voorbeeld kunnen nemen aan de wijze waarop de Hervormde Kerk en de Gereformeerde Kerken met de pers omgaan: Laat ze schrijven wat ze willen en gebruik de eigen kerkelijke organen voor de zuivere verslaggeving; eventueel –als het de spuigaten uitloopt– kan een pagina ”opinie” of iets dergelijks van een dagblad nog uitkomst bieden.
De SoW-kerken en de Nederlands Gereformeerde Kerken hanteren een open persbeleid. De Gereformeerde Gemeenten staan pers toe onder de voorwaarde dat alleen gepubliceerd mag worden als het moderamen het artikel ingezien heeft, waarbij het moderamen zich het recht voorbehoudt passages weg te laten of te veranderen. De oud gereformeerde synode laat geen journalisten toe maar geeft alleen een perscommuniqué uit.