Kerk & religie

Aantal aanmeldingen bij ETF stijgt sterk

Een stijgend aantal aanmeldingen voor de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) in het Belgische Heverlee en een nauwere band tussen de ETF en de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Beide zijn belangrijke thema’s tijdens de deze week gehouden doctoraatsweek aan de ETF.

Kerkredactie
9 September 2005 09:58Gewijzigd op 14 November 2020 02:56
HEVERLEE – Hoogleraren applaudisseren in Heverlee bij een van de promoties. Op de eerste rij zitten onder anderen dr. J. Hoek (2e van links) en dr. J. Ouweneel (3e van links). Foto RD
HEVERLEE – Hoogleraren applaudisseren in Heverlee bij een van de promoties. Op de eerste rij zitten onder anderen dr. J. Hoek (2e van links) en dr. J. Ouweneel (3e van links). Foto RD

Tientallen lezingen, door studenten en docenten, drie promoties en de inaugurele oratie van prof. dr. J. Hoek vormen de belangrijkste ingrediënten van de zogeheten doctoraatsweek van de ETF in Heverlee (deelgemeente van Leuven).

„De ETF kent vooral deze week een community-gevoel”, zegt Pim Boven, administratief directeur van de ETF. „Doctoraalstudenten, promovendi en hoogleraren ontmoeten elkaar vooral in deze ene week per jaar. Dan probeert iedereen er ook te zijn.”

Het aantal aanmeldingen van voltijdstudenten voor de ETF is gestegen tot boven de vijftig, meldt Boven. Dat zijn bachelors en masters. De 35 bachelorstudenten komen voor 70 procent uit Nederland, de rest komt uit Vlaanderen. „De verhouding tussen vrije, evangelische kerken aan de ene kant en reformatorische kerken aan de andere kant is zo’n fiftyfifty.”

Oostbloklanden
De vijftien masterstudenten komen voor de helft uit Oostbloklanden. Zij zullen na hun studie veelal werk vinden als docent op bijbelinstituten in eigen land. In totaal telt de gemeenschap van de ETF nu zo’n 150 studenten. Daarbij zijn de studenten in de gezamenlijke opleiding met de CHE niet meegerekend. De ETF biedt sinds twee jaar alleen een academische opleiding aan. Zij heeft haar nevenactiviteiten ondergebracht bij aan haar gelieerde instituten, zoals de opleiding tot godsdienstdocent voor het lager onderwijs.

„Wij zijn nog wel de belangrijkste producent van protestantse godsdienstleraren voor het middelbaar onderwijs in België”, zegt Boven. „We vinden het echter beter dat we ons richten op de kerntaak van de ETF: de academische opleiding. We zijn een volwaardige universiteit, al mogen we ons in België niet met dat woord noemen. Dit is voorbehouden aan instellingen die meerdere disciplines aanbieden.”

In totaal kent de ETF 35 (gast)- hoogleraren, van wie twaalf voltijds. De ETF heeft voor het komende jaar twee nieuwe docenten benoemd. Dr. Christine Schirrmacher, werkzaam aan het Instituut voor Islamstudies in Bonn, heeft internationaal haar sporen verdiend als publiciste over de islam en wordt hoogleraar missiologie (zij gaat hedendaagse islam en christendom doceren). Dr. Hélène Oostenbrink-Evers uit Nederland is benoemd tot universitair docent historische theologie en gaat les geven in de geschiedenis van het kerkrecht.

Promovendi
Opvallend is het grote aantal promovendi aan de ETF. Maar liefst 35 mensen zijn nu met een proefschrift bezig. Deze week promoveerde Andreas Hahn op de visie op de deuterocanonieke (apocriefe) boeken in de nieuwe rooms-katholieke theologie, Klaus Bensel over de Melchizedek-typologie in Hebreën 7 en Hanna Josua over de abrahamitische oecumene: de plaats van Abraham in de islam, het jodendom en het christendom. De promovendi zijn alle drie Duitsers.

De ETF is erin geslaagd om haar bibliotheek fors uit te bouwen. De privé-bibliotheek van prof. dr. K. Runia (emeritus hoogleraar aan de Theologische Universiteit van Kampen, Oudestraat) maakt nu deel uit van de bibliotheek van de ETF. „De collectie van 10.000 boeken betekent een uitbreiding van de bibliotheek met 25 procent”, zegt Boven. „Met name de collectie in dogmatiek en praktische theologie tussen 1950 en 2000 is hierdoor fors uitgebreid.”

De ETF en CHE intensiveren hun samenwerking. Naast de gezamenlijke deeltijdopleiding en uitwisseling van docenten is er een gezamenlijk onderzoeksproject opgestart over ”gemeenteopbouw en gezagsstructuren”, waarbij de CHE het praktijkgerichte onderzoek voor zijn rekening neemt en de ETF de academische kant.

Coördinator dr. M. J. Paul (CHE) wijst op de actualiteit van het onderzoek: „Het aantal predikantsplaatsen in Nederland en daarbuiten wordt de komende jaren drastisch minder, terwijl gemeenteleden toch waarde blijven hechten aan een eigen predikant.”

Bovendien groeit het aantal hbo-studenten theologie stormachtig. „Er is te weinig op niveau van kerk en synode nagedacht welke plaats zij kunnen innemen in de gemeente. Bezinning op de aard van het ambt, historisch én theologisch, is een kernpunt van het komende onderzoek, waar een uiteenlopend aantal vakgroepen aan meedoet.” Het is de bedoeling dat het project zich in de komende jaren vertaalt in de publicatie van enkele studies.

Oratie
Hoogtepunt voor de Nederlandse studenten en docenten was de inaugurele oratie van dr. J. Hoek, die gisteravond plaatshad. Heel wat gasten uit Nederland waren daarbij aanwezig. „In België is het houden van een inaugurele oratie minder gebruikelijk en zijn de procedures hierover wat losser”, zegt Boven. „We willen het voor de komende jaren wel een traditie laten worden voor docenten met een Nederlandse achtergrond.”

De inauguraties van de andere CHE-docenten -dr. J. C. Borst, dr. P. A. Siebesma en dr. M. J. Paul-, die allen voor 20 procent zijn benoemd bij de ETF, staan de komende jaren op het programma.

Het is een interkerkelijk gezelschap dat elkaar deze week ontmoet in het voormalige jezuïetenklooster in Heverlee. Reformatorisch én evangelisch ontmoeten elkaar. „Bij ons komt alles wat bijbelgetrouw is”, zo becommentarieert Boven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer