Kerk & religie

„De zonde ketent, het geloof bevrijdt”

„De Heere is ons nog niet vergeten. Je zit hier nog.” Dat zei ds. G. Clements, predikant van de gereformeerde gemeente te Gouda, afgelopen zaterdag op de +16-bondsdag van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) in de Veluwehal te Barneveld. „De Heere spreekt tot jou.”

Van een medewerker
3 June 2002 10:34Gewijzigd op 13 November 2020 23:36
BARNEVELD - In Barneveld werd zaterdag de +16-bondsdag van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten gehouden. Binnen, in de Veluwehal, luisterden 2500 jongeren naar lezingen over het thema ”Achter slot en grendel”. Buiten, in de zon, hield men middagpauze. -
BARNEVELD - In Barneveld werd zaterdag de +16-bondsdag van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten gehouden. Binnen, in de Veluwehal, luisterden 2500 jongeren naar lezingen over het thema ”Achter slot en grendel”. Buiten, in de zon, hield men middagpauze. -

De bondsdag, die dit jaar gehouden werd onder het thema ”Achter slot en grendel”, werd geopend door ds. W. Visscher, predikant te Amersfoort en voorzitter van de jeugdbond. „De gevangenis is meestal geen aangename plaats. Gevangenen zijn over het algemeen geen aangename mensen. De gevangenis is een realiteit. Wij zijn van het heilspoor afgegaan. Toch klinkt de boodschap vanuit Gods Woord: de Heere maakt de gevangenen los. Is het donker in jouw leven? Lig je gevangen in een wereld, die in het boze ligt? Het is het werk van Gods genade dat Hij zondaren de ogen gaat openen.”

Ook ds. G. Clements nam deze insteek. Hij sprak onder de titel ”Geketend door de macht van de zonde” over de bekering van Manasse. „Manasses naam betekent: ”doen vergeten”. Wij vergeten de zonden zo gauw, om fijn door te kunnen leven. Een van de belangrijkste dingen die Manasse vergeten was, was zijn vader. In het huis waar hij woonde, was de goede reuk van Christus. Maar op de plaats van de tempel komt een afgod.”

Ja, maar u denkt toch niet dat wíj zo heidens zijn? stelde de predikant zijn gehoor vragend voor. „Wat staat er in Nederland op de plaats van de kerken? Supermarkten. En de mooiste kerken hebben we bewaard om hun gebrandschilderde ramen. Manasse ging nog verder. Hij was zo op de materie gericht dat hij zijn twee zoontjes aan de Moloch offerde. Ik wil dit niet toepassen op abortus, maar op de vaders en moeders die de doopbelofte gedaan hebben en waar in de huisgezinnen niets meer van te merken is. Veel mensen uit ons midden staan gedoopt op een plek waar de Heere niet gevonden wordt. Manasses naam is: ”doen vergeten”, maar Gods Naam is: ”doen gedenken”. De Heere zal Zijn naam en Zijn Koninkrijk niet vergeten. En dan lezen we: „en als God hem benauwde.” Het is alsof de Heere hem in het nauw gaat drijven, in een stinkende gevangenis”, zei de Goudse predikant.

„De Heere spreekt tot jou. Dan is het net alsof de Heere midden op je zondepak gaat staan, net alsof je niet meer verder kunt. De Heere heeft er alles aan gedaan. De Heere is ons nog niet vergeten. Je zit hier nog. Waarom geef jij geen antwoord? Manasse houdt het vol, totdat hij stikt. De laatste slag is een genadeslag. Manasse moet bekeerd worden. Het moet en daarom gebeurt het. Hij bidt almaar door. Hij blijft de Heere verwachten. Dat is een echte bekering. Dan is het om God te doen. Dat wordt het beste van zijn leven.”

In het panelgesprek dat ’s ochtends werd gehouden, vertelden verschillende gevangenis- en zendingswerkers over hun ervaringen.

In het middagprogramma sprak ds. J. J. Tanis, predikant te Kapelle-Biezelinge. „Wat is de zonde bindend. Weet je wat mij op die enge plaatsen in de gevangenissen zo bijzonder getroffen heeft? Dat het Woord van God niet is gebonden. En ook in de gevangenis blijkt dat achter de bevrijdende waarheid van het Evangelie de macht van de leugen zit. Het is de duivelse opzet om mensen weg te trekken van de Allerhoogste. Altijd weer zoekt de duivel ons op te zetten tegen God. Denk erom dat die oude duivel veel ervaring heeft opgedaan. Maar waar het ongeloof voor de leugen valt, daar gaat het geloof in de tegenaanval. Ben jij ook bij diegenen die Zijn verschijning hebben liefgehad? Dan zal de strijd jou ook niet bespaard blijven. Dan weet de satan ook waar jij woont.”

Wat vrij is, moet in de boeien, zei ds. Tanis. „De waarheid moet achter slot en grendel. Er is niets zo bedreigend voor de duivel als de waarheid. Maar God laat Zich niet bespotten. Al zoekt de duivel ook jouw hart af te trekken van de Heere.”

Hoe kom je daaruit, vroeg de predikant uit Kapelle-Biezelinge. „Hoe word je eruit verlost? Alleen in de weg van het gebed. Wie Mij aanroept in de nood, vindt Mijn gunst oneindig groot. Weet dat de Heere het voor de verdrukten opneemt. Zoek bevrijd te worden, voordat het te laat is. De nacht zonder God is zo donker. Wat bij de mensen onmogelijk is, is mogelijk bij God.”

Het thema over gevangenenzorg en geloofsgevangenen kreeg in het middagprogramma een praktische spits. De jongeren werd gevraagd een briefkaart te sturen aan de president van Pakistan met het dringende verzoek een geloofsgevangene vrij te laten.

De bondsdag werd muzikaal opgeluisterd door een samengesteld jongerenkoor, orgel, hobo, trompet en vleugel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer