Bush stuurt extra troepen naar rampgebied
De Amerikaanse president Bush stuurt nog eens 17.000 manschappen naar het rampgebied in het zuiden van de Verenigde Staten. Ze worden ingezet bij de hulpverlening aan de slachtoffers van de orkaan Katrina.
In het rampgebied zijn al 21.000 leden van de Nationale Garde en 4000 militairen actief. „Elk uur wordt de situatie beter. Maar de enorme omvang van onze taak vereist meer middelen en meer soldaten", zei Bush zaterdag tijdens een bijeenkomst in de rozentuin van het Witte Huis.
Bush zei dat 7000 extra militairen binnen een tot drie dagen in het gebied zullen arriveren. Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, meldde later op de dag dat nog eens 10.000 extra Nationale Gardisten, Amerikaanse reservetroepen, naar Louisiana en Mississippi gaan om te assisteren bij de hulpverlening.
Daarmee komt het aantal Nationale Gardisten in het gebied op 31.000 en komen er 11.000 militairen in actieve dienst in actie.
Bovendien hebben de VS driehonderd militairen van de luchtmacht teruggehaald uit Irak en Afghanistan. De manschappen, die afkomstig zijn uit het door de orkaan Katrina getroffen gebied, mogen hun familie in het rampgebied gaan bijstaan, meldde een woordvoerder van het Amerikaanse leger zaterdag.
Bush lag de afgelopen dagen flink onder vuur. Hij kreeg het verwijt dat de hulp veel te laat op gang is gekomen. Vrijdag bezocht de president het rampgebied en beloofde hij de slachtoffers meer hulp. Op de persconferentie zaterdag gaf Bush toe dat veel burgers niet de hulp krijgen die zij nodig hebben. „Dat is eenvoudig onaanvaardbaar. In Amerika worden medeburgers niet in de steek gelaten".
Bush beloofde dat de getroffenen snel en effectief geholpen zullen worden en dat steden als New Orleans weer worden opgebouwd. Bush gaat maandag nog een keer naar het verwoeste gebied in de staten Louisiana en Mississippi, meldde de woordvoerder van het Witte Huis zaterdag.
De evacuatie van achtergebleven stadsbewoners in het overstroomde New Orleans verloopt nog altijd moeizaam. In het stadion Louisiana Superdome, waar vele duizenden mensen tijdens Katrina konden schuilden, zitten vijf dagen na de storm nog altijd mensen. De bedoeling was dat zaterdag bij zonsopgang het stadion leeg zou zijn, maar de evacuatie is gestaakt tot zondag.
Leden van de Nationale Garde ter plaatse kregen alleen te horen dat er geen bussen meer zouden komen om de inwoners van New Orleans uit het getroffen gebied te halen. In het stadion bevinden zich nog altijd ongeveer 2000 mensen.
De Amerikaanse strijdkrachten hebben zaterdag een luchtbrug ingericht voor de redding van mensen die in New Orleans zijn ingesloten. Met helikopters worden 25.000 personen die hun toevlucht hebben gezocht in het congrescentrum in de stad naar elders gebracht.
De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein Dennis Hastert, is zaterdag teruggekomen van eerdere uitspraken dat New Orleans na de overstroming „beter platgewalst kan worden door bulldozers". In een vraaggesprek met een lokale krant had hij gesuggereerd dat de schade in de stad zo enorm is dat het beter zou zijn om elders een nieuwe stad te bouwen.
De uitspraken hadden geleid tot grote verontwaardiging. „Om nog na te trappen als we al op de grond liggen en alle hoop te vernietigen, terwijl hoop nog het enige is dat we hebben, is absoluut ongehoord voor iemand in zijn positie", zei gouverneur Kathleen Blanco van Louisiana. Ze eiste excuses van Hastert. Oud-president Bill Clinton zei dat hij Hastert „waarschijnlijk zou hebben aangevallen" als die de opmerking in zijn nabijheid had gemaakt.
Hastert had vrijdag ook al geen goede beurt gemaakt door verstek te laten gaan bij een spoedzitting om snel noodhulp goed te keuren voor de slachtoffers van orkaan. Hij was in Indiana bij een autoveiling.
De zes grote commerciële omroepen van de Verenigde Staten hebben besloten gezamenlijk een inzamelingsactie te houden voor de slachtoffers van de orkaan Katrina.