ThUK wil studenten gaan werven
De Theologische Universiteit Kampen (Broederweg) gaat actief studenten werven. Reden is het geringe aantal mensen dat uit eigen beweging voor de opleiding kiest. Ook het grote predikantentekort dat per 2010 in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) dreigt te ontstaan, speelt in het besluit een belangrijke rol.
De vrijgemaakte synode besprak vrijdag het rapport van de deputaten Theologische Universiteit.
Op dit moment melden zich elk jaar maar zo’n vijf à zes studenten aan bij de ThUK. Volgens assessor ds. E. A. de Boer „is dat nu nog niet zo’n ramp. Jaarlijks gaan slechts twee à drie predikanten met emeritaat. Maar in 2010 zal dat aantal stijgen tot 15 à 18 per jaar.”
Om hier tijdig op in te spelen, gaat de universiteit veel actiever werven. Nu al geven studenten godsdienstlessen op vwo-afdelingen in het voortgezet onderwijs. De ThUK wil echter ook zogenaamde zij-instromers binnenhalen. „Het mooie is dat mensen van eind 20, 30 jaar toch al wat meer een eigen persoonlijkheid hebben ontwikkeld en zo beter zijn opgewassen tegen het ambt dat zij zullen bekleden”, aldus ds. De Boer. „Hoewel een zekere roeping en gaven natuurlijk nodig zijn.” Hoe de werving concreet vorm krijgt, kwam vrijdag niet aan de orde.
Ook de onderwijsstructuur kwam ter sprake. De ThUK wordt in 2003 door de overheid beoordeeld op kwaliteit. Als zij slaagt, mag zij haar rechten behouden. De universiteit hecht eraan het keurmerk te verkrijgen. „Zij het niet koste wat het kost”, zegt ds. De Boer. „Mocht dat meer overheidsinmenging betekenen, dan zullen we desnoods een seminarie gaan vormen.”
De universiteit is de enige in Nederland die geen overheidssubsidie ontvangt. Overwogen wordt nu voor bepaalde projecten, zoals aio-posten, wel subsidie aan te vragen.
De ThUK start al in september met de nieuwe bachelor/masterstructuur. Bezien wordt nog of het mogelijk moet worden dat iemand van een andere (hbo-)instelling de masteropleiding aan de ThUK volgt.
Tijdens de vergadering werden enkele vragen gesteld. Deze waren „vooral van nieuwsgierige aard”, aldus ds. De Boer. „Lopen jullie niet te hard, bijvoorbeeld. Of: Kijken jullie niet te veel naar de overheid? Die bezorgdheid waarderen we, maar we zeggen ook: Het is goed voor de universiteit dat er juist nu overheidsvisitatie komt.”