Ophokplicht onder bioboeren impopulair
In een race tegen de klok buigen juristen zich voor Wakker Dier over een rechtszaak tegen de dreigende ophokplicht voor kippen. Directeur M. Thieme van de dierenwelzijnsorganisatie kreeg donderdag bijval uit de hoek van de bioboeren. Koepelorganisatie Biologica vindt de plannen van minister Veerman (Landbouw) disproportioneel ofwel onevenredig zwaar.
Om de kans op een uitbraak van de oprukkende, gevreesde vogelgriep zo klein mogelijk te maken, moeten alle commercieel gehouden kippen en ander pluimvee naar binnen. Eind deze week zou het ’huisarrest’ al kunnen ingaan.
Thieme wil echter dat Veerman zijn besluit terugdraait en „andere, effectieve" maatregelen neemt. „We bagatelliseren het gevaar niet, maar een ophokplicht is niet de oplossing".
Biologische kippen zullen ook zoveel mogelijk buiten blijven lopen. Zonder de ophokplicht te ontduiken kan dat door de kippen in een beperkte en overdekte uitloop te laten scharrelen. Kippen met (niet gekapte) snavels die gewend zijn buiten te loppen, gaan al gauw veren pikken als ze lang vastzitten, aldus de bioboerenkoepel.
Dat hobbydieren vrijgesteld zijn van de ophokplicht, is bij dierenarts R. Plantema uit Hardenberg zo slecht gevallen dat hij een kort geding tegen Veerman aanspant. Hij ziet hobbydieren juist vaak als de bron van een besmetting. „Juist bij die kleinere partijen kippen strijken andere vogels gemakkelijker neer om een hapje mee te eten", aldus zijn advocaat. Volgende week woensdag dient de zaak in Den Haag.
De ophokplicht zal voorlopig niet duur betaald worden. Volgens Brussel zullen eieren van binnengehaalde kippen toch als,biologisch’ en vrije–uitloop’ verkocht mogen worden. Een uitzondering in de Europese regeling voor benamingen van eieren, namelijk dat de ophokplicht voor een beperkte periode geldt, biedt uitkomst. Eierboeren dreigen flink aan inkomsten te moeten inboeten: hun waar is duurder dan gewone eieren.
Een topambtenaar van Veerman reisde woensdag naar Brussel voor nader overleg over een mogelijke EU–ophokplicht. VVD– en CDA–europarlementariërs pleiten voor zo’n gecoördineerde aanpak. Landen mogen het zelf beslissen, maar Brussel zou alle lidstaten dringend moeten adviseren tot een soortgelijke aanpak. „Het virus zit al bij de Oeral", aldus CDA’er Maat.
Mogelijk is de ziekte al in Europees Rusland. Volgens Russische autoriteiten zijn westelijk van de Oeral al talloze dode vogels gevonden die waarschijnlijk zijn bezweken aan de ziekte. De betrokken regio, Kalmukkië, ligt 2000 kilometer ten westen van de plek waar medio juli voor het eerst in Rusland vogelgriep werd geconstateerd.
In Duitsland is de opmars van de ziekte reden voor overleg donderdag van een werkgroep van deskundigen van boerenorganisaties, wetenschappers en ambtenaren van Volksgezondheid. Minister Künast van Landbouw zal vrijdag de uitkomst van het overleg bekendmaken. Een woordvoerder van het ministerie van Consumentenzaken in Berlijn noemde de situatie „zeer bedreigend".