Studentenkerk weg uit Rotterdam
De Oecumenische Studentenkerk Rotterdam (OSR) staakt deze zomer haar activiteiten. De reden is dat de kerk vrijwel geen studenten meer trekt. De twee studentenpredikanten blijven hun werk aan de Erasmus Universiteit Rotterdam voortzetten.
Dat hebben de gereformeerde studentenpredikant K.D. van Kampen en zijn hervormde collega G. Jansen dinsdag bevestigd. De huidige generatie studenten wil geen progressieve kerk meer die een alternatief biedt voor de traditionele kerkgenootschappen, zeggen de twee. Studenten zijn tegenwoordig óf onkerkelijk óf lid van een van de gevestigde kerkelijke gemeenten.
De beide predikanten zetten hun werk onder studenten -naast hun werk aan de Erasmus Universiteit- voort in de gereformeerde Bergsingelkerk en de hervormde Grote of St.-Laurenskerk. Daar gaan ze twee keer per maand voor in ’gewone’ ochtenddiensten, die echter speciaal gericht zijn op studenten. Ook organiseren ze gesprekskringen.
„De hoogtijdagen van de oecumene zijn voorbij”, zegt Jansen. De OSR kreeg enkele jaren geleden al een minder oecumenisch gezicht, toen het rooms-katholieke studentenpastoraat zich had teruggetrokken.
In andere studentensteden is volgens Jansen in meer of mindere mate dezelfde ontwikkeling aan de gang, hoewel de belangstelling van studenten voor de studentenkerken daar aanmerkelijk groter is dan in Rotterdam. Deze kerken hebben vaak de vorm van oecumenische basisgemeenten. Die richten zich niet alleen op studenten.
De opheffing van de OSR is mede ingegeven door bezuinigingen die de Samen op Weg-kerken in het landelijk studentenpastoraat dreigen door te voeren. Nu al is een vacaturestop van kracht. Als een van de twee Rotterdamse predikanten zou vertrekken, wordt het voor de overblijvende collega onmogelijk om de OSR als afzonderlijke kerk draaiende te houden, zegt Jansen.