Binnenland

Politie volgt watersporters nauwlettend

Brigadier F. Nooijens tuurt met een verrekijker over het water. Collega J. Drenth van de politieregio Flevoland wijst naar een speedboot die op volle snelheid in de verte het IJmeer oversteekt. „Die gaat duidelijk te snel”, concludeert Nooijens als ze de achtervolging inzetten.

ANP
25 July 2005 10:06Gewijzigd op 14 November 2020 02:47
ALMERE - Watersporters in de buurt van Almere kregen zaterdag te maken met een grootscheepse controleactie. Medewerkers van Rijkswaterstaat en van drie politieregio’s controleerden met name op het gebruik van alcohol, veiligheid en registratie van de vaar
ALMERE - Watersporters in de buurt van Almere kregen zaterdag te maken met een grootscheepse controleactie. Medewerkers van Rijkswaterstaat en van drie politieregio’s controleerden met name op het gebruik van alcohol, veiligheid en registratie van de vaar

Watersporters die zaterdagmiddag uit havens rond Almere uitvoeren, kregen te maken met een grootscheepse politiecontrole. Agenten in zes speedboten van drie politieregio’s, het KLPD en Rijkswaterstaat controleerden op gebruik van alcohol, veiligheid en registratie van de vaartuigen.

In de speedboot op het IJmeer zitten twee watersporters uit Muiden, voorin een groot cadeau. „We hebben haast want we moeten naar een verjaardag aan de overkant”, verklaart de vrouw aan boord. De man die de boot bestuurt, maant haar tot rust als ze horen dat ze een bekeuring krijgen. De man heeft het verkeerde vaarbewijs. „Dat hebben wij weer”, verzucht de vrouw. Het tweetal krijgt een boete van 120 euro. „Vergelijk het met rondrijden zonder rijbewijs”, zegt Nooijens. Voor te hard varen en het niet registreren van de boot volgt slechts een waarschuwing.

Veel watersporters maken het nog veel bonter dan dit tweetal, verklaart Nooijens. „Deze vaarroute is de A1 voor de watersport. Als een speedboot hier met 70 kilometer per uur langs de boten jakkert, kun je dat vergelijken met een auto die met 160 door de avondspits slalomt. Daarnaast heb je nog altijd mensen die onvoorbereid het water op gaan. In de volle zon zonder water of gewoon met slechts een vaarwegenkaart aan boord voor de oriëntatie.”

Reden voor de politieregio’s Flevoland, Gooi- en Vechtstreek en Utrecht om één of twee keer per jaar groots uit te pakken. Als bij controle op alcoholgebruik blijkt dat een ’kapitein’ te veel heeft gedronken, volgt een tweede blaastest op het schip van het KLPD dat verderop ligt. Daar is ook een hulpofficier van justitie aanwezig om de boel meteen af te handelen. H. van ’t Hart van het Team Vaartuigcriminaliteit van het KLPD vaart ook mee op een van de boten. „Agenten geven de registratienummers van de boten door. Die controleer ik in mijn laptop. Als een schip gestolen blijkt, kunnen we dat meteen zien en actie ondernemen.”

Nooijens en Drenth komen geen gestolen boten tegen. Ze controleren één watersporter op alcohol. De zenuwachtige man probeert onder een controle uit te komen door een andere opvarende aan te wijzen. De twee agenten zijn onverbiddelijk: blazen. De man blaast 0,58 promille en op het water is 0,8 toegestaan. Zichtbaar opgelucht zwaait de schipper naar de agenten, die ondertussen alweer op weg zijn voor de volgende controle.

In totaal worden op de bewolkte zaterdagmiddag 52 vaartuigen gecontroleerd. Zeventien keer wordt een bekeuring uitgeschreven voor onder meer het niet voorhanden hebben van een vaarbewijs of het overtreden van de toegestane maximumsnelheid. Bij de blaastests werd achttien keer het gebruik van alcohol geconstateerd, maar geen enkele watersporter had te veel gedronken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer