Kerken in Irak eisen godsdienstvrijheid
Negen leiders van verschillende kerken in Irak hebben in een open brief geëist dat de godsdienstvrijheid in de Iraakse grondwet wordt verankerd en dat wordt afgezien van de invoering van de sharia, het islamitisch recht.
Dat meldt de Engelse hulporganisatie Barnabas Fund.
Bij de presentatie van de open brief zei bisschop Andreas Abuna van de Chaldeeuwse Kerk dat als de sharia wordt ingevoerd, veel christenen zullen emigreren. Islamitische groeperingen mogen sinds de val van het regime van Saddam Hussein weer politiek actief zijn. De consequentie is dat ook andere godsdiensten dan de islam die al eeuwen in Irak aanwezig zijn, dezelfde rechten krijgen toebedeeld, aldus Abuna. Al sinds de eerste eeuw na Christus wonen er christenen in Irak.
Het parlement in Bagdad zal een ontwerp van de nieuwe Iraakse grondwet voor 15 augustus behandelen. Mohammed al-Jibburi, hoofd van de afdeling mensenrechtenvraagstukken van het ministerie van Justitie, kondigde een nieuwe wet voor de mensenrechten aan. „Ieder land heeft het recht op eigen wetgeving. Het huwelijksrecht bijvoorbeeld zal op het islamitisch recht worden gebaseerd”, zo zei hij.
Volgens mensenrechtenorganisaties hebben islamitische extremisten sinds het eind van de oorlog in Irak meer dan 300 christenen om het leven gebracht. Zo’n 25 kerken werden geheel of gedeeltelijk vernield.
Het Genootschap voor Bedreigde Volken in het Duitse Göttingen schat dat inmiddels ongeveer 11.000 christen naar Koerdische gebieden zijn gevlucht. In Jordanië, Syrië en in Libanon zouden tussen de 40.000 en de 60.000 christelijke vluchtelingen verblijven.
Van de 24 miljoen inwoners van Irak is ongeveer 97 procent moslim en 3 procent christen.