Irak, Londen en Nederland
Zelfmoordaanslagen in Irak eisten de afgelopen dagen minstens 120 doden. Dat is voor Irak een hoog aantal, maar ook weer niet uitzonderlijk. Het land wordt geteisterd door een stroom van geweld. De aanslag op de Londense metro, die in Groot-Brittannië en daarbuiten veel opschudding en afschuw veroorzaakte, stelt daarbij vergeleken eigenlijk niets voor.Ook nu vielen de slachtoffers vooral onder de sjiieten. Bijna honderd mensen kwamen om bij een bomaanslag op een sjiitische moskee. De daders zullen gezocht moeten worden in soennitische kring.
De soennieten hadden vanouds in Irak een dominerende positie. Koerden en sjiieten hadden zich daarin te schikken. Wilden ze dat niet, dan werden ze, zeker in de tijd van Saddam Hussein, meedogenloos aangepakt. Bij dergelijke binnenlandse strafexpedities vielen vele duizenden doden. Tegen de Koerden werd zelfs gifgas gebruikt.
Nu zijn de rollen omgedraaid. Vooral de aanhangers van Saddam kunnen hun nederlaag niet verkroppen. Bovendien bestaat er in de moslimwereld een brede aversie tegen het Westen en zeker tegen Amerika. Vandaar die onophoudelijke reeks aanslagen.
Er is kennelijk een groot bestand aan zelfmoordterroristen beschikbaar. Een felle haat tegen Amerika en tegen hen die met de Amerikanen samenwerken, gevoegd bij de beloning in het hiernamaals die op grond van de koran verwacht wordt, maakt tal van mensen bereid die gruwelijke stap te zetten.
Een adequaat antwoord op deze zelfmoordacties is nog niet gevonden. Dat geldt voor Irak en Israël, het geldt ook voor West-Europa. Je kunt passagiers in het openbaar vervoer niet verbieden om bagage mee te nemen en het is ook wat om alle passagiers die niet uitgesproken slank zijn, te onderzoeken of ze soms explosieven onder hun kleding verborgen hebben.
Bovendien heeft de aanslag in Londen laten zien dat ook moslims die hier opgegroeid zijn en zich voordien tamelijk normaal gedroegen, zich ineens als zelfmoordenaar kunnen ontpoppen. Hoeveel van dat soort mensen lopen hier rond?
Volgens de AIVD zijn er in Nederland tussen de tien en de twintig terroristische groeperingen actief. Daarbij gaat het meer om potentiële terroristen dan om mensen die werkelijk aan terreuracties hebben deelgenomen.
Het Tweede-Kamerlid Wilders pleit in vragen aan minister Remkes voor het preventief oppakken van al deze mensen. Maar hoe hard is de verdenking tegen hen en hoe lang moet je ze vasthouden? Tot het zeker is dat de laatste moslimterrorist zich opgeblazen heeft?
Het is van groot belang te voorkomen dat de hier wonende moslims zich solidair verklaren met deze religieuze extremisten. Wanneer moslims die streng in de leer zijn maar verder weinig kwaads in de zin hebben, toch langdurig worden opgesloten, leidt dat gemakkelijk tot radicalisering van verontwaardigde geloofsgenoten.
Er is alle reden om de islam als een gevaar te zien: religieus en maatschappelijk. Maar het blijft een feit dat het altijd verstandig is om je tegenstanders uit elkaar te drijven. In ieder geval moet je voorkomen dat je ze naar elkaar toe jaagt. Er is toch al sprake van een bedenkelijke solidariteit in de moslimgelederen.