Cultuur & boeken

Een hele kip voor de hele familie

Titel:

Gerdien Sterk
13 July 2005 08:47Gewijzigd op 14 November 2020 02:45

”Koken voor familie en vrienden”
Auteur: Ainsley Harriott
Uitgeverij: Terra Lannoo, Warnsveld, 2004
ISBN 90 5897 235 6
Pagina’s: 242
Prijs: € 27,50. Ainsley Harriott geniet van koken voor familie en vrienden, dat zie je meteen als je zijn nieuwste boek openslaat. Grote hartige taarten en een hele kip als de familie komt eten, zalmfilets en een salade met gegrilde groenten voor een diner à deux: alles wordt met liefde bereid en opgediend. Omdat samen eten een moment van rust biedt.

BBC-kok Ainsley Harriott heeft zijn liefde voor lekker eten in de afgelopen vijf jaar bewezen met de boeken ”Gourmet Express” I en II en ”Snel & Slank”. De gerechten zijn vrijwel allemaal gemakkelijk en snel te maken. Toch smaakt het altijd speciaal, anders dan anders. Buitengewoon prettig is ook dat de ingrediënten altijd goed verkrijgbaar zijn: veel verder dan een goede supermarkt hoef je niet te kijken. Voor bakbananen en bossen munt, peterselie en koriander kan een bezoek aan de toko of de Turkse winkel nodig zijn. Onbetaalbare Italiaanse delicatessen komen niet aan de orde.

”Koken voor familie en vrienden” stelt beslist niet teleur, sterker nog, Harriott overtreft zichzelf met een extra dik boek vol simpele, smakelijke gerechten, en met de handige planningaanwijzingen die hij geeft bij elk hoofdstuk. Een halfuur in de keuken staan tussen twee gangen is niet nodig, dankzij de tijdschema’s is er alle tijd om met de gasten te praten.

Het boek bevat ook een hoofdstuk met Indiase recepten. De pittige curry’s worden gegeten met rijst en chapati’s, een combinatie tussen Mexicaanse tortilla en Turks brood. De keuken van India is in Nederland relatief onbekend, maar in Groot-Brittannië zeer populair. Terecht, want de sauzen met kip, vlees of groenten zijn heerlijk kruidig. De meeste grote supermarkten verkopen tegenwoordig kant-en-klare currypasta, maar het is ook erg leuk om zelf aan de slag te gaan met deze specerijenmengsels.

Ik probeerde zelf de vegetarische dhansak, een vrij milde curry met onder meer mosterd- en komijnzaad. De bereiding van dit gerecht vergt ongeveer een uur, maar het resultaat is geweldig.

De meeste gerechten in het boek zijn veel sneller te maken. De pastasalade met kip en pijnboompitten kon mij bij voorbaat al bekoren. Zelfgemaakte pesto smaakt natuurlijk altijd geweldig, en gecombineerd met pasta, kip en rucola bereid je in minder dan een halfuur een heerlijke maaltijd.

Ook de snelle coq au vin was de moeite waard: in drie kwartier op tafel, en nauwelijks te onderscheiden van het originele stoofgerecht, dat urenlang marineren en sudderen vereist.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer