Tien Geboden mogen soms op gebouw
Er werd lang uitgezien naar het verlossende woord van het Amerikaanse hooggerechtshof in Washington over de vraag of de Tien Geboden nu wel of niet zijn toegestaan in, op of om openbare gebouwen. Een verdeeld hooggerechtshof kwam maandag met een tweeledig antwoord: Het mag soms wel en het mag soms niet.
Het hof moest beslissen over twee gevallen die het hoogste rechtscollege van de VS hadden bereikt. Het eerste betrof twee rechtbanken in de staat Kentucky waar de Tien Geboden zijn opgehangen. Met vijf tegen vier stemmen besliste het hof dat dit niet is toegestaan, omdat hier duidelijk sprake is van religieuze propaganda die niet thuishoort in een overheidsinstelling. De meerderheid benadrukte dat de overheid in religieuze zaken neutraal dient te blijven.
Dat ligt volgens de rechters anders in Texas. Daar ging het om de vraag of de Tien Geboden in graniet gebeiteld kunnen blijven staan op het terrein van het Texaanse parlement in de hoofdstad Austin. Dit is volgens een -wederom marginale- meerderheid van vijf tegen vier stemmen toegestaan, omdat de Tien Geboden hier worden getoond te midden van „andere monumenten” en er dus geen sprake is van werving voor een religie.
De uitspraken van het hooggerechtshof oogstten onmiddellijk kritiek, zowel van diegenen die menen dat de Tien Geboden als algemeen Amerikaans erfgoed toegestaan zijn, als van hen die op grond van de grondwettelijk gegarandeerde scheiding van kerk en staat menen dat de Tien Geboden niet in overheidsgebouwen, openbare scholen of op openbare terreinen getoond mogen worden.
„Deze twee min of meer tegenstrijdige uitspraken van het hof betekenen dat er geen einde komt aan de discussie of de Tien Geboden nu wel of niet kunnen”, aldus professor Douglas Laycock, deskundige op het gebied van kerk en staat aan de universiteit van Texas. „Voorstanders zullen zich beroepen op de uitspraak over Texas en tegenstanders zullen zich beroepen op de uitspraak over de kwestie in Kentucky. Dat betekent praktisch dat wij de komende jaren processen tot en met het hooggerechtshof kunnen verwachten, waarbij van geval tot geval zal worden beslist.”
Rechter Antonin Scalia vertolkte in scherpe bewoordingen het minderheidsstandpunt in de Kentucky-zaak. Hij veroordeelde daarbij „de dictatuur van wisselende meerderheden in het hooggerechtshof”, die volgens hem de religieuze betekenis van de Tien Geboden ontkennen. Scalia benadrukte dat religie deel uitmaakt van het Amerikaanse erfgoed.
Overigens worden de Tien Geboden getoond in een fries van het gebouw van het hooggerechtshof zelf. Dat is volgens Amerika’s hoogste rechters toegestaan, omdat hier sprake is van „een neutrale weergave van Amerika’s rechtsgeschiedenis.”