Binnenland

De nieuwe WAO volgens het coalitie–akkoord

De coalitiepartijen en het kabinet hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een akkoord gesloten over een nieuwe opzet van de WAO. Het compromis lijkt op het oorspronkelijke voorstel van minister De Geus van Sociale Zaken. De belangrijkste afwijking zit in de regeling voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Hieronder een overzicht van de hoofdlijnen.

ANP
22 June 2005 21:23Gewijzigd op 14 November 2020 02:41

– De bedoeling is dat op 1 januari volgend jaar de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) wordt ingevoerd. Kern van de nieuwe opzet is dat alleen werknemers die volledig arbeidsongeschikt (ten minste voor 80 procent afgekeurd) zijn met een geringe kans op herstel, een uitkering krijgen. Zij hebben volgens de regeling Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA) recht op een uitkering van 70 procent van het laatstverdiende loon. Deze mensen worden de eerste vijf jaar jaarlijks gekeurd. Bij de keuring wordt gekeken naar het werk dat iemand nog kan doen en wat hij daarmee kan verdienen.

– Werknemers die voor 35 tot 80 procent zijn afgekeurd, moeten proberen zoveel mogelijk aan de slag te blijven en krijgen in principe alleen nog een aanvulling op hun salaris voor dat deel dat ze niet kunnen werken. Zij vallen onder de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA).

De WGA wordt volgens het compromis tussen de regeringsfracties en het kabinet in 2006 alleen uitgevoerd door de publieke uitvoeringsorganisatie UWV. In 2007 mogen ook particuliere verzekeraars meedoen. De verwachting is dat zij door de onderlinge concurrentie beter hun best zullen doen mensen zoveel mogelijk aan het werk te houden.

Probleem is dat de verzekeraars – in tegenstelling tot het UWV – geen WAO–fonds achter de hand hebben als dekking voor uitkeringen die betaald moeten worden. Ze moeten dus bij nul beginnen met hun financiering, waardoor ze bij werkgevers hogere premies in rekening moeten brengen. Om de verzekeraars toch een gelijke uitgangspositie te geven in de concurrentiestrijd, wordt een opslag op de WGA–premie van het UWV gelegd. Het kabinet zal werkgevers op een nog nader te bepalen manier voor deze lastenverzwaring compenseren.

– Mensen die voor 35 procent of minder arbeidsongeschikt worden verklaard, zijn niet meer zoals nu uitkeringsgerechtigd en blijven in dienst van de werkgever. De werknemer moet er met hulp van zijn baas alles aan doen om aan het werk te blijven. Lukt dat niet, dan heeft de deels arbeidsongeschikte eventueel recht op WW of bijstand.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer