Kerk & religie

„PKN bereid om goederen over te dragen aan HHK”

De commissie van bijzondere zorg (cbz) in de Protestantse Kerk in Nederland legt op dit moment contacten met sommige gemeenten die door de kerkvereniging zijn gescheurd, om te komen tot definitieve regelingen. „Daarbij wordt in enkele gevallen nu ook gesproken over het overdragen van vermogen of goederen aan hersteld hervormde gemeenten”, aldus ds. G. J. Wisgerhof, voorzitter van de cbz.

Kerkredactie
17 June 2005 22:29Gewijzigd op 14 November 2020 02:40

De predikant deed zijn uitspraken vrijdag tijdens de kleine synode van de PKN in Utrecht. Hij gaf de synodeleden een overzicht van de stand van zaken in door de kerkvereniging gescheurde hervormde gemeenten. Volgens ds. Wisgerhof worden op dit moment in 24 hervormde gemeenten uit de voormalige Nederlandse Hervormde Kerk geen diensten belegd door de hervormde gemeenten in de Protestantse Kerk. „In alle andere gemeenten waar een scheuring heeft plaatsgevonden, of waar de hervormde gemeente besloot zich vrijwel helemaal aan te sluiten bij de Hersteld Hervormde Kerk, zijn op dit moment weer kerkdiensten onder verantwoordelijkheid van de hervormde gemeente die zich voortgezet heeft binnen de PKN. In vier hervormde gemeenten zullen binnenkort alsnog eigen diensten belegd gaan worden.”

Van de 48 predikanten die door de protestantse synode zijn losgemaakt van de hervormde gemeente in de PKN omdat ze te kennen hadden gegeven niet mee te kunnen gaan in de PKN, woont nog iets meer dan de helft in de pastorie van de hervormde gemeente (PKN), aldus ds. Wisgerhof. „Veertien pastorieën zijn inmiddels leeg opgeleverd en zeven woningen worden binnenkort overgedragen. In de meeste andere gevallen wordt met de hersteld hervormde gemeente overlegd of de hersteld hervormde predikant er, voorlopig, kan blijven wonen. De pastorieën moeten leeg worden overgedragen aan de hervormde gemeente als die weer een predikant wil gaan beroepen of als de hervormde gemeente het geld dat in de woning vastligt, nodig heeft.”

De voorzitter van de cbz legde de synodeleden ook uit dat de commissie van bijzondere zorg inmiddels in enkele gevallen toe is aan het uitvoeren van haar derde taak. „En dat is te komen tot afspraken met hersteld hervormde gemeenten, zodat die een eigen kerkelijk leven kunnen opbouwen buiten de PKN. In sommige gevallen zijn we zelfs toe aan definitieve regelingen, waarbij ook gesproken wordt over het overdragen van geld en goederen.”

Ds. Wisgerhof gaf aan dat voorstellen van de cbz om tot zo’n definitieve regeling te komen nogal eens op forse weerstand stuiten bij de hervormde gemeenten in de PKN. „Dat gaat ons nog heel wat tijd en energie kosten.” Volgens hem zijn sommige hersteld hervormde gemeenten niet bereid te praten over een definitieve regeling „omdat ze eerst willen wachten op de principiële uitspraak in de ”verklaring voor recht”-procedure.”

Het bestuur van de dienstenorganisatie van de PKN heeft zich vrijdag tegenover de kleine synode verontschuldigd voor een fors tekort over 2004. Voorzitter F. van Tuyll van Serooskerken beloofde een „pakket van maatregelen” om zulke overschrijdingen in de toekomst te voorkomen, een helderder begroting en goede tussentijdse rapportages.

De kerkvereniging heeft de kerk 800.000 euro aan extra uitgaven gekost. De kerk heeft onder meer 300.000 euro afgeboekt door verminderde afdrachten van de plaatselijke gemeenten die, geheel of gedeeltelijk, om principiële redenen buiten de PKN zijn gebleven.

Verder leverde de Protestantse Kerkdag van 12 juni een tekort van 180.000 euro op. Het verenigingsproces zelf leidde tot 120.000 euro aan onvoorziene kosten, onder meer voor de akte van vereniging. Ten slotte kampte de regio Zuid-Holland met een tekort van 2 ton uit voorgaande jaren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer