Dementie bij jongeren vaak pas laat ontdekt
Dementie is niet alleen een ouderdomsziekte. Naar schatting 1600 mensen van 40 tot 44 jaar en 7200 mensen tussen de 44 en 60 kampen er ook mee. Bij hen duurt het echter soms jaren voordat de aandoening als een vorm van dementie herkend wordt.
Bij deze jong dementen wordt vaak eerder gedacht aan psychische problemen, overspannenheid, burn-out, depressie of relatieproblemen. Voordat er een diagnose gesteld is, hebben ze vaak een lijdensweg van rondgangen langs artsen achter de rug, zo meldt een woordvoerster Alzheimer Nederland. Vrijdag houdt Alzheimer Nederland de eerste landelijke bijeenkomst voor jong dementen en hun familie.
Dementie komt relatief weinig voor bij deze ’jongeren’. Maar als de ziekte ontdekt wordt, verloopt hij vaak sneller dan bij 65-plussers. Een jong demente leeft dan vaak nog een jaar of vier. Bij ouderen duurt dat zeven jaar, aldus de woordvoerster van Alzheimer Nederland.
Niet alleen artsen, ook de patiënten en hun familie zelf denken niet snel aan dementie bij de klachten die optreden. De patiënten hebben vaak een onbestendig gevoel, aldus de woordvoerster. Ze weten wel dat er iets mis is, maar de symptomen duiden vaak ook niet op dementie. „Maar hun interesses en hobby’s veranderen bijvoorbeeld, of ze tonen minder initiatief.” Ze vertelt hoe een patiënte jarenlang de mooiste dingen maakte op een naaimachine en daar zomaar mee ophield. Achteraf bleek dat ze niet meer wist hoe ze de draad door de naald moest doen.
Alleen bij mensen met frontotemporale dementie zijn de symptomen van dien aard dat de patiënt een duidelijke karakterverandering ondergaan. Vaak zijn zij ook niet in staat zich te realiseren dat ze ziek zijn.
Ook onder jongeren is de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie. Maar ook vasculaire dementie, die wordt veroorzaakt door beschadigde bloedvaten in de hersenen komt relatief vaak voor bij jong dementen.
Dementie is nog niet te genezen. Er zijn medicijnen die het verloop van de ziekte kunnen vertragen, soms stabiliseren en heel soms kunnen verminderen. Maar ze slaan lang niet bij iedereen aan. Toch is het volgens Alzheimer Nederland de moeite van het proberen waard. „Zelfs als het een half of een heel jaar aanslaat, kan dat belangrijk zijn. Op die manier kan een patiënt bijvoorbeeld misschien bewust het eindexamen van een kind meemaken.”