”Drie maal drie is negentien” als sfeerbepaler in de auto

„Ik wil nu bij het raam.” „Zit niet zo dicht op me, je zweet.” „Duurt het nog lang?” Op vakantie gaan, heerlijk. Maar de reis naar de bestemming kost soms behoorlijk wat zweetdruppels. Zeker als er heel wat kilometertjes in het verschiet liggen en de sfeer achterin (en voorin) verslechtert. Hoe houd je de stemming erin?

10 June 2005 08:44Gewijzigd op 14 November 2020 02:38

Zitpositie
Als een van de ouders achterin plaatsneemt, kan dat al veel spanningen voorkomen. Strijdende partijen worden erdoor gescheiden of in ieder geval makkelijker in toom gehouden. Een andere optie is passagiers afwisselend voorin te laten zitten. Ieder kind mag in een voor zijn leeftijd goedgekeurd stoeltje of op een goedgekeurde stoelverhoger op de voorstoel. Denk er wel aan dat de airbag moet zijn uitgeschakeld als de baby in zijn Maxi-Cosi naast de chauffeur zit. Wat ook helpt om conflicten te voorkomen, is een barrière tussen de kids op de achterbank. Een zachte tas of een kussen bemoeilijkt fysiek contact en biedt bovendien de mogelijkheid er lekker tegen te leunen.
Verrassingstas


Stop een tas vol met ingepakt speelgoed en haal er om de zoveel tijd een ’cadeau’ uit. Of koppel de verrassing aan een bepaald moment, om er een educatieve draai aan te geven. Bijvoorbeeld op elk heel uur (om het kroost te leren klokkijken), of na elke twaalfde rode auto (om het tellen te stimuleren). Voor de kleintjes volstaat het inpakken van eigen speelgoed. Voor de iets grotere kinderen hebben simpele dingen als zelfsamengestelde cd’s of tapes, gekopieerde kleurplaten en natuurlijk snoep het gewenste effect.

’Gewoon’ speelgoed
Hoewel ieder kind zijn eigen voorkeuren heeft, is er wel speelgoed te noemen dat over het algemeen op de achterbank redelijk scoort. Een bloemlezing van spullen voor relatief jonge kinderen: plakplaatjes en figuurtjes met zuignappen voor op het raam, kleine autootjes, knutsel-, puzzel-, kleur- en leesboekjes, zonnebrillen, knuffels, magneettekenborden en tijdschriften.

Tissuedoos
Kleine kinderen vinden het geweldig om een tissuedoos leeg te trekken. Om geen enorme zooi te krijgen, vul je de box met aan elkaar genaaide doekjes. De magneetband uit cassettebandjes trekken, vinden peuters ook prachtig. Maar dat levert wel weer een aardige puinhoop op.

Bolletjes katoen
Maak bolletjes van katoendraad. Erg leuk voor kinderen in de leeftijd van 5 tot 9 jaar. Ze kunnen hiermee uren spelen: spinnenwebben maken, weefgetouwtjes tussen de voorstoelen bouwen, vingerhaken enzovoorts.

Getekende reis
Iets grotere kinderen vinden het vaak leuk om te zien hoe de reis vordert. Teken voor hen in een schetsboek alle etappes van de reis: het stuk tot aan de grens met België, de eerste stop, de grens met Frankrijk, het ballenbad van McDonald’s, de lunch in Frankrijk. Zo snappen ze beter waar ze aan toe zijn en hoe lang de reis nog duurt. Hoe ouder de kids, hoe moeilijker de tekening kan zijn. Noteer bijvoorbeeld de plaatsen die je passeert en de nummers van de autowegen en laat ruimte over voor tijdstippen, kilometerstanden en bijzonderheden. Schrijf ook leuke onderbrekingen op: een speelplaats op een Franse parkeerplaats, tolpoorten, restaurants.

Multimedia
Walkmans en gameboys hebben al heel veel ouders uren rust gegeven. Tenminste, als het aantal geproduceerde decibellen te regelen was via volumeknop of koptelefoon. Tegenwoordig vinden draagbare dvd-spelers en laptops steeds vaker hun weg naar het auto-interieur. De meningen over die trend zijn verdeeld, feit is wel dat de apparaten zo veel aandacht van de jeugdige passagiers vragen dat er weinig ruimte meer is voor geruzie en gejammer.

Spelletjes
Ook in de auto zijn er veel spelletjes te doen. Een paar mogelijkheden: 1) autobingo. Maak twee of meer verschillende bingokaarten met daarop dieren en dingen die je onderweg tegenkomt. De kinderen kunnen het plaatje aankruisen als ze een van de onderwerpen zien. Wie het eerst ”autobingo” roept heeft gewonnen. 2) het noemen van een dier waarvan de naam begint met de laatste letter van het vorige dier. 3) tellen hoeveel exemplaren van dingen (bijvoorbeeld automerken) en dieren je onderweg ziet. 4) iets of iemand in gedachten nemen. De andere passagiers moeten raden wie of wat het is, maar ze krijgen alleen ja/nee-antwoorden op hun vragen. 5) zoekopdrachten geven, zoals: „Wie ziet het eerst een wegenwacht, een restaurant, een molen, een gele auto.” 6) rugtekenen. Met je vinger over de rug van broer of zus gaan, die vervolgens moet raden wat je hebt getekend. 7) ik weet het beter. Maak twee teams. Het ene team moet een onderwerp en een letter bedenken, bijvoorbeeld groenten met een v. Dan moet er tegen elkaar opgeboden worden. Het team dat de meeste groenten met een v denkt te weten, mag ze noemen. Als het team het aantal haalt, wordt het aantal groenten in punten bijgeschreven. Als de groep het niet haalt, krijgen de anderen de punten.

Ouderacties
Wanneer de vermaakmogelijkheden van de kinderen zelf zijn uitgeput, is het soms onontkoombaar voor ouders om zelf voor entertainer te spelen. Voor de hand liggende mogelijkheden zijn voorlezen en zingen. Werkt bijna altijd. Zeker als je liedjes expres verkeerd zingt en je de kids laat verbeteren. „Drie maal drie is negentien…”

Nuttige sites: www.ouders.nl/mtip2002-reistips.htm, www.toly.info en nederland4.tripod.com/id1.html.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer