„Armoede in de kerk neemt toe”
Driekwart van de diaconieën in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) komt in de kerkelijke gemeente armoedeproblemen tegen. „Diaconieën moeten vaker bijspringen voor mensen die het zelf niet meer financieel redden. Mensen met een minimuminkomen en chronisch zieken gaan er in koopkracht steeds verder op achteruit.”
Dat blijkt uit het rapport ”Armoede in Nederland”, dat vandaag is gepresenteerd. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de protestantse hulporganisatie Kerkinactie onder alle diaconieën in de Protestantse Kerk in Nederland. Aanleiding voor het onderzoek zijn signalen uit de kerken dat de armoede in Nederland toeneemt.
Het Protestants Landelijk Dienstencentrum verspreidde in januari vragenlijsten onder de 2159 diaconieën binnen de PKN. In totaal 932 gemeenten (43,2 procent) stuurden een ingevulde lijst terug. Kerkinactie is tevreden over het aantal reacties. „Bij soortgelijke schriftelijke onderzoeken ligt het respons meestal rond de 20 procent.”
Uit het onderzoeksrapport blijkt dat driekwart van de diaconieën armoedeproblemen tegenkomt. Het aantal aanvragen voor financiële ondersteuning blijft echter gelijk, zo geeft de helft van de diaconieën aan. Zo’n 38 procent zegt dat het aantal aanvragen is gestegen.
De diaconieën kregen vorig jaar meer dan 8500 aanvragen voor financiële hulp. Daarvan werden er 7774 gehonoreerd. Gemiddeld krijgt elke gemeente zes aanvragen per jaar.
Het totaalbedrag voor financiële hulpverlening neemt toe, signaleert 60,5 procent van de diaconieën. Het gaat om een bedrag van ongeveer 4,5 miljoen euro. Per diaconie wordt gemiddeld ruim 3000 euro per jaar besteed aan individuele financiële hulpverlening.
Het verlenen van financiële hulp door middel van giften is veruit de meest genoemde vorm van betrokkenheid (84,6 procent). Meer dan de helft (54,0 procent) van de diaconieën geeft aan financiële hulp te verlenen door het verstrekken van leningen. Het verwijzen en begeleiden naar instanties en regelingen (51,6 procent) wordt door meer dan de helft van de diaconieën gedaan. Dit geldt eveneens voor het verlenen van materiële hulp in natura (50,9 procent).
Uit het onderzoek blijkt dat bepaalde groepen mensen extra kwetsbaar zijn voor financiële problemen. Mensen zonder betaald werk (47,4 procent), alleenstaande ouders met kinderen (46,7 procent), asielzoekers (38,9 procent), chronisch zieken en gehandicapten (37,1 procent) en ouderen (37,0 procent) vormen volgens het rapport de „knelgroep.” De problemen worden in veruit de meeste gevallen veroorzaakt door schulden of een langdurig laag inkomen.
Kerkinactie adviseert diaconieën „signalen van protest” bij de lokale overheid af te geven en samen te werken met gemeentelijke sociale diensten, organisaties van uitkeringsgerechtigden, cliëntenraden en ouderenbonden. De overheid zou de voorlichting moeten verbeteren.