Kerk & religie

„Wie Hem leert kennen, krijgt zicht op morgen”

„De oordeelsdag zal een dag als alle andere zijn. Zal ik het eens heel dicht bij je brengen? Je belt met je mobieltje, opeens valt de satelliet uit. De laatste bazuin klinkt. Terwijl wij er niet aan denken zal Jezus wederkomen. Zo waakt dan!”

Kerkredactie
6 June 2005 10:41Gewijzigd op 14 November 2020 02:37

Ds. C. G. Vreugdenhil hield zaterdag zijn toespraak op de 41e en laatste +16-bondsdag van de Jeugdbond van de Gereformeerde Gemeenten (JBGG). In het Nederlands Congrescentrum te Den Haag kwamen rond de 2000 jongeren bijeen rond het thema ”Zicht op morgen”.

”Vrees” was de titel van de eerste toespraak. Ds. Vreugdenhil: „Als Christus spreekt van Zijn komst, antwoordt de bruid verlangend: „Ja, kom!” Zou er voor jouw leven veel veranderen als er geen wederkomst zou zijn? De Bijbel spreekt nadrukkelijk over verwachting van het heil. Wie zou niet vrezen als Jezus spreekt over de tekenen die vooraf zullen gaan aan Zijn wederkomst?”

De predikant uit Vlissingen merkte op dat er een generatie opgroeit zonder hoop. Onderzoek wijst uit dat basisschoolleerlingen soms al depressief zijn. „Is er vrees of vrede in jouw hart? Kennis van je zonde en bekering is nodig. Wees bereid! Jezus roept op tot waakzaamheid. De dag van Zijn komst zal niet anders zijn dan andere dagen, net als in de dagen van Noach. In de gelijkenis van de tien maagden misten er vijf de olie van de Heilige Geest. Dwaze maagden kunnen nog wijs worden. Als je Hem leert kennen, krijg je zicht op morgen!”

Vrede
Ds. B. van der Heiden wees op de grote tegenstelling bij de intocht in Jeruzalem: een jubelende menigte en een wenende Jezus. „Weent Christus ook over jou?” vroeg hij. „Jezus weende toen hij nabij Jeruzalem kwam. Hoe nabij is Christus jou al geweest in Zijn Woord? Och, of gij ook bekende wat tot uw vrede dient.”

Waarom staat hier vrede en niet zaligheid of vergeving van schuld? vroeg de predikant uit Alblasserdam. „Vrede moet juist in die situatie aanspreken: Jeruzalem is immers de stad van de vrede? Om tot ware vrede te komen, is een hartelijk belijden van je zonden en schuld voor God nodig. Ware vrede is door het werk van de Heilige Geest met een gelovig oog op Christus zien. Shalom is meer dan afwezigheid van oorlog, het is harmonie en gerechtigheid. Smeek om het kennen van deze vrede, anders weent Jezus nog over je. Zoek de vrede in je ziel te ontvangen. Beken nog op deze bondsdag wat tot je vrede dient.”

Job van Laar en René van Selm hadden allebei deelgenomen aan de vredesmissie naar Irak. „Thuis hadden ze meer moeite met onze uitzending dan wijzelf”, vertelden ze zaterdag. Beiden menen dat de Nederlandse aanwezigheid heeft bijgedragen aan een veiliger situatie daar, gezien de vele dringende verzoeken om te blijven.

Het interview met hen werd onderbroken door een telefoontje met ds. J. den Boer, legerpredikant in Afghanistan. Kort vertelde hij iets over zijn werk. Ruim 80 procent van de militairen is niet kerkelijk meelevend. „Dit vraagt aanpassing, niet van het Woord, maar wel van de taal en van de lengte van de preken.”

Forum
Een forum, bestaande uit Esther Klaassen (Zending Gereformeerde Gemeenten), mr. C. G. van der Staaij (SGP), M. J. Uijl (Friedensstimme), onder leiding van jeugdwerkadviseur Sandor van Leeuwen, vroeg aandacht voor christenvervolging. „Op politiek terrein kunnen vragen aan de minister worden gesteld over schendingen van de mensenrechten”, aldus Van der Staaij.

Hij noemde verder het onder druk zetten van handelsbetrekkingen en ontwikkelingshulp. De antigodsdienstige houding van de Nederlandse overheid baart hem zorg, maar in het licht van gebeurtenissen van landen als China, Noord-Korea en Toerkmenistan ziet hij deze situatie als „iets minder verwend worden.”

„Sinds de val van de Berlijnse muur is het gebed voor de vervolgde christenen in de voormalige Sovjet-Unie verflauwd”, merkte Uijl op. Hij pleitte indringend voor verandering daarin: „Als leden lijden, mag dit de andere leden van het lichaam niet ontgaan!”

Esther Klaassen sloot zich daarbij aan met de kernwoorden: lezen, leren en liefhebben. „Informeer jezelf over de situatie van christenen die worden vervolgd. Leer ervan dat zij een leven met God boven alles stellen en heb ze lief door voor hen te bidden.”

De toespraken en gesprekken werden afgewisseld met muziek door een samengesteld jongerenkoor onder leiding van Arie Loonstra en het ensemble ”Con Mote” onder leiding van Huib Kranendonk. Ook was er een presentatie over zestig jaar vrijheid.

Afscheid
Aan het eind van de +16-bondsdag, die sinds 1965 elk jaar werd gehouden, werd afscheid genomen van ds. R. Kattenberg. Hij was 26 jaar voorzitter van de sectie +16 en van de bondsdagcommissie van de JBGG.

Directeur J. H. Mauritz kondigde aan dat dit voorlopig de laatste bondsdag was. Als alternatief staat voor 2006 een jongerenzendings- en evangelisatiedag gepland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer